Klaipėdos krašto Kazimierai tradicijų neatsisako | kl.lt

KLAIPĖDOS KRAŠTO KAZIMIERAI TRADICIJŲ NEATSISAKO

Beveik tris dešimtmečius veikianti Klaipėdos krašto Kazimierų bendrija savo varduvių paminėjimo neketina atsisakyti ir per karantiną. Tik, žinoma, šventė šiemet persikels į virtualią erdvę. Tačiau, anot bendrijos pirmininko Kazio Vainoro, visos tradicijos vis dėlto bus išlaikytos.

„Klaipėdos krašto Kazimierų bendrijai vadovauju beveik kaip koks A.Lukašenka, esu Kazimieras III. Pirmasis buvo šviesios atminties Kazimieras Vizbaras, antrasis – Kazimieras Sakalauskas. Aš vadovauju bendrijai jau 17 metų“, – kalbėjo K.Vainoras.

Įkūrę bendriją krašto Kazimierai inicijavo ir Kaziuko muges Klaipėdoje, nors tai ne itin patiko vilniečiams.

„Mes net su Vilniaus Kazimierais buvome kiek susipykę, kai pradėjome Klaipėdoje rengti Kaziuko muges, jie jautėsi taip, tarsi mes būtume kokią šventvagystę padarę. Nukopijavome šventę, kurią jie manė monopolizavę. Jie įsivaizdavo, kad Kazimierinės ir Kaziuko mugė yra išimtinai tik Vilniaus šventė. Bet juk Kazimierinių esmė – ne mugė, o krikščionių šventojo paminėjimas“, – įsitikinęs K.Vainoras.

Anot jo, netiesa, kad Klaipėdos kraštui Kazimierinių šventė nėra aktuali.

Čia taip pat daug žmonių, kuriems suteiktas šis vardas.

Be to, Joninių ir Kazimierinių paminėjimas Lietuvoje išsiskiria iš visų kitų vardadienių, todėl šių švenčių nusavinti esą niekam nevalia.

Klaipėdoje Kazimierinės minimos nuo 1992-ųjų. Ir ši šventė uostamiestyje – ne vien tik Kaziuko mugė. Jomarkas esą tik viena šventės dalių.

Dar gerokai prieš ją būdavo skelbiamas mokinių piešinių konkursas varduvių tematika. Laureatai būdavo apdovanojami per šventę.

Jis įvyko ir šiais metais. Konkurso dalyvių darbus galima pamatyti bendrijos feisbuko paskyroje.

Per Kazimierines gyventojams skambėdavo nemokamas choro, kuriam vadovauja Kazimierų bendrijos narys profesorius Kazys Kšanas, koncertas, o trečioji ir pati gausiausia šventės sudėtinė dalis – Kaziuko mugė.

„Kadangi šiemet viskas uždaryta, sukurtas filmukas, kuriame krašto Kazimierus pasveikins Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, jame bus galima pamatyti vaizdus iš ankstesnių Kaziuko mugių. Šis įrašas, taip pat choro koncertas bus perkelti į virtualią erdvę“, – teigė K.Vainoras.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

4

Nors papuasu, svarbu kad butu linksma ir idomu

O matka boska

Kazimierz to jest polskie

Ansas Memeliškis

Iki 1939 metų, kol Vinius ir Vilniaus krašto dalis negrįžo Lietuvai, niekas jokių "Kaziukų" mugių nedarydavo.Spalvotos Velykų verbos irgi tik Vilniaus krašto menas.Mano tetos vyras buvo Vilniaus lietuvis ir man jis tą pasakojo gal prieš 50 metų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS