Žarnyno susirgimai gresia vis jaunesniems pacientams: į kokius simptomus atkreipti dėmesį jau dabar? | kl.lt

ŽARNYNO SUSIRGIMAI GRESIA VIS JAUNESNIEMS PACIENTAMS: Į KOKIUS SIMPTOMUS ATKREIPTI DĖMESĮ JAU DABAR?

  • 0

Nors daugeliui vis dar nedrąsu garsiai kalbėti apie lėtines žarnyno ligas, kasmet gegužę minima simboliška šių susirgimų diena primena, kad dažnu atveju tai neišvengiama, tačiau kontroliuojama. LSMUL Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikos vadovas, Europos gastroenterologų draugijos mokslo komiteto narys prof. Juozas Kupčinskas sako, kad tiek Krono ligos, tiek ir opinio kolito atvejų neišvengiamai daugėja, tačiau šiandieniai mokslo pasiekimai pacientams leidžia gyventi pilnavertį gyvenimą bei ligą suvaldyti.

Vis dar nežinomos priežastys

Skelbiama, kad daugiau nei 3 mln. Europos Sąjungoje gyvenančių žmonių serga opiniu kolitu ir Krono liga. Ir nors šiandien iki galo nėra žinoma, kas sukelia šias lėtines žarnyno ligas, gydytojai įsitikinę, kad būtina apie tai kalbėti garsiai bei naikinti su tuo susijusius mitus.

„Iki šiol nėra aišku, kodėl susergama Krono liga ar opiniu kolitu. LSMUL Kauno klinikų Gastroenterologijos klinika daugiau nei 10 metų dalyvauja Europos uždegiminių žarnyno ligų registre. Šio registro duomenys yra nuolat atnaujinami ir skelbiami prestižiniuose mokslo žurnaluose.

Daugiau nei 10 m. stebėjimo duomenys rodo, kad Kauno regione, kur registruojame visus naujus opinio kolito ir Krono ligos atvejus, segamumas auga, nors lyginant su Vakarų šalimis, išlieka mažesnis. Tiesa, šių ligų atvejų pastaruoju metu daugėja visose šalyse. Lėtinių žarnyno ligų išsivystymui įtaką greičiausiai daro daugybė veiksnių kartu: genetika, aplinka, mityba. Nors, tiesa, tiksli kombinacija iki šiol nėra nustatyta“, – kalbėjo profesorius.

Patyrusio gydytojo teigimu, genetika neabejotinai vaidina svarbų vaidmenį. Gastroenterologijos klinikai dalyvaujant Tarptautiniame uždegiminių žarnyno ligų genetikos mokslininkų konsorciume buvo atliekami tyrimai, į kuriuos įtraukti ir Lietuvos pacientai. Įrodyta, kad tam tikras genetinis polinkis sirgti lėtinėmis žarnyno ligomis vis dėlto egzistuoja, tačiau tai galėtų paaiškinti tik 10–20 proc. visų ligos atvejų.

Taip pat mokslininkai jau išaiškino, kad sergant opiniu kolitu ar Krono liga pakinta žarnyno mikrobiotos sudėtis, tačiau šių pakitimų ryšys su ligų išsivystimų išlieka neaiškus. Prof. J. Kupčinskas yra Europos mikrobiotos transplatacijos gairių rengimo darbo grupės narys ir jo teigimu mikrobiotos pakitimai ir modifikavimas, sergant uždegiminėmis žarnyno ligomis, išlieka aktyvių mokslinių tyrinėjimų objektu.

Prof. Juozas Kupčinskas / Asmeninio archyvo nuotr.

„Daugybė faktorių lieka neaiškūs, tačiau kalbant apie rūkymą, kuris yra Krono ligos rizikos veiksnys, nustačius ligą visuomet rekomenduojame žmonėms atsisakyti šio žalingo įpročio“, – paaiškino Gastroenterologijos klinikos vadovas.

Kada skubėti pas gydytoją?

Prof. J. Kupčinskas pastebi, kad sergančiųjų Krono liga ir opiniu kolitu amžius taip pat jaunėja. Visame pasaulyje lėtiniai žarnyno susirgimai yra laikomi darbingo amžiaus žmonių ligomis, nors pasitaiko atvejų, kai jie nustatomi vaikams ar vyresnio amžiaus žmonėms.

„Krono liga dažniausiai susergama sulaukus 18–40 m. Dažnai tai būna jauni, studijuojantys, darbingi asmenys. Opinis kolitas turi du ligos pikus: dažniausiai liga suserga 20-35 m. amžiaus, tačiau nemažai naujų ligos atvejų nustatoma ir 50-60 m. amžiuje“ - paaiškino gydytojas.

Pirmasis simptomas, sergant opiniu kolitu, yra kraujas, kuris pastebimas tuštinantis, kurį kartu dažnai lygi ir padažnėjęs noras tuštinis arba viduriavimas. Pastebėjus kraują, kuris susimaišo su išmatomis ir viduriuojant rekomenduojama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

Krono ligai būdingas pilvo skausmas, viduriavimas, neaiškios kilmės karščiavimo epizodai. Gydytojas pastebi, kad viduriavimas sergant Krono liga neretai yra labai atkaklus, gali varginti pacientus net ir naktį, ir tokiais atvejais taip pat reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą.

Gydymą palengvins programėlė

Nustačius Krono ligą ar opinį kolitą labai svarbu skirti tinkamą gydymą vaistais ir sudėlioti paciento rutiną, į kurią įeina reguliarūs vizitai pas gydytoją, gydymo planas, mitybos režimas ir kt.

Norint palengvinti sergančiųjų lėtinėmis žarnyno ligomis gydymą buvo sukurta programėlė

„For You, With You“. Šis skaitmeninis kompanionas padeda priprasti prie pasikeitusios gyvensenos ir atlikti tam tikrus praktinius veiksmus, gauti visą reikalingą informaciją tiek keliaujant, tiek ieškant atsakymų apie jaučiamus simptomus.

 

/a>

Ši programėlė yra intuityvus ir visuomet pasiekiamas šaltinis internete, kuris padės suprasti, kaip savo kasdieniame gyvenime praktiškai taikyti sveikatos priežiūros specialistų patarimus.

„Vienas iš programėlės privalumų yra tai, kad ji suteikia galimybę priminti, kad pacientas turi nepraleisti tam tikrų vaistų dozių. Jei vaistai vartojami nereguliariai, liga gali būti nepakankamai kontroliuojama, atsinaujinti.

Programėlė „For You, With You“ taip pat pateikia daug įrodymais pagrįstos informacijos apie pačią ligos eigą, simptomus. Pacientai gali įsirašyti priminimus, kada vėl apsilankyti pas specialistą, nes sergant uždegiminėmis žarnyno ligomis yra būtina nuolatinė gydytojo gastroenterologo priežiūra. Su nauja terapija, o ypač biologine terapija, kuri vis plačiau yra prieinama Lietuvos pacientams, galime pasiekti puikių rezultatų“, – kalbėjo profesorius.

Sergantieji opiniu kolitu ar Krono liga pacientai neretai nerimauja, kad gali būti sudėtinga keliauti nežinant, ar visada pavyks rasti tualetą, pagalbos, todėl išmaniosios programėlės „For You, With You“ kūrėjai naudotojams pateikia daug informacijos apie visas reikalingas vietas ir paslaugas. Atsidūrus nepažįstamoje vietoje programėlės pagalba galima rasti reikalingą infrastruktūrą, įskaitant ir viešuosius tualetus.

Tapus registruotu vartotoju sukuriamas unikalus profilis, kuris leis suasmeninti savo patirtį ir gauti aktualią informaciją. Pacientas gali nustatyti reikalingus priminimus, kurie leis niekada nepamiršti suplanuoto apsilankymo pas gydytoją bei sudaryti apsilankymų sveikatos priežiūros įstaigoje grafiką bei jį sekti.

Profilyje esanti informacija suteiks grįžtamąjį ryšį prižiūrintiems sveikatos priežiūros specialistams, kad jie žinotų, kaip sekasi ir galėtų atsakyti į klausimus arba išsklaidyti kilusį nerimą.

Gydytojai taip pat pažymi, kad sergant lėtine žarnyno liga svarbu subalansuota ir tinkama mityba, todėl „For You, With You“ didelis dėmesys skiriamas tinkamų patiekalų receptams, kuriuos kiekvienas vartotojas galės įsitraukti į savo patiekalų planą.

„Gydytojas ir pacientas priklauso vienai komandai“

Prof. J. Kupčinsko pasiteiravus, kokie klausimai dažniausiai kyla pacientams, gydytojas paminėjo mitybą. Apie Krono ligos ar opinio kolito diagnozę išgirdę žmonės neretai klausia, kaip maitintis ir kokių produktų reikėtų atsisakyti, nes daugelis žarnyno susirgimus vis dar yra linkę sieti su mityba, tačiau nėra nustatyta, kad tam tikri maisto produktai gali sukelti šiuos susirgimus. Sukontroliavus ligą vaistais ir laikantis reguliaraus režimo, pacientas gali maitintis normaliai ir gyventi pilnavertį gyvenimą.

„Jei būna ligos paūmėjimas, tiesiog rekomenduojame vartoti mažiau skaidulinio maisto, kad nebūtų dar dažniau tuštinamasi. Tačiau realiai kažkokių specifinių rekomendacijų dėl mitybos nėra. Ligos remisiją pasiekę pacientai tikrai gali gyventi pilnavertį gyvenimą ir maitintis tuo, kas sudaro sveikos mitybos pagrindą.

Tik jei laiku nėra kreipiamasi ar nesilaikoma gydymo režimo, liga gali paūmėti ir sunkiu opinio kolito atveju gali prireikti net šalinti visą storąją žarną. Kartais, kai atvejis būna sunkus, uždegiminio proceso vaistais nebepavyksta sukontroliuoti. Tuo tarpu sergant Krono liga, bet jos nediagnozavus laiku ar negydant, gali atsirasti fistulės, abscesai (pūliniai) pilve, kurie gydymas yra labai sudėtingas ir nuo to ženkliai nukenčia gyvenimo kokybė“, – sakė LSMUL Kauno klinikų gydytojas.

Prof. J. Kupčinsko teigimu, svarbiausias gydytojų ir mokslininkų tikslas šiandien yra išvengti chirurginių intervencijų ir naudojant naujausius gydymo metodus pacientui suteikti visiškai normalų gyvenimą. „Paciento budrumas ir sąmoningumas yra tiek pat svarbūs, kaip ir visos gydytojų rekomendacijos. Gydytojas ir pacientas priklauso vienai komandai ir tik kartu gali pasiekti geriausių rezultatų“, – pažymėjo gydytojas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS