Žemaitijos vėliava – trispalvė? | kl.lt

ŽEMAITIJOS VĖLIAVA – TRISPALVĖ?

Viešas renginys bibliotekoje sutriko dėl neįprasto eksceso. Pusamžis žemaitis, rankose laikydamas mėlynos, baltos ir juodos spalvos trispalvę, susirinkusiesiems uždavė klausimą – kas yra žinoma apie Žemaitijos vėliavą?

Prakalbo apie trispalvę

Vėliavos savininkas pareiškė, kad jo rankose – istorinė Žemaitijos vėliava.

Esą mėlyna spalva reiškia dangų, balta – orą, o juoda – Žemaitijos žemę.

Genealogijos, heraldikos ir veksilologijos instituto valdybos pirmininkas Paulius Vaniuchinas nustebo išgirdęs, kokią Žemaitijos vėliavą kažkoks veikėjas pristatinėjo Kretingos bibliotekoje.

„Labai aiškiai ir konkrečiai galiu pasakyti – tokios vėliavos nėra. Tokio varianto net nesame svarstę ir girdėję. Net nežinau, koks apsišaukėlis galėjo tai sugalvoti“, – patikino P. Vaniuchinas.

Kiek meškų herbe?

Etninės kultūros globos taryba yra atsakinga už Lietuvos regionų heraldiką ir veksilologiją.

Net nežinau, koks apsišaukėlis galėjo tai sugalvoti.

„Aš esu šios tarybos narys, dirbu Žemaitijos regiono taryboje, tačiau tokio siūlymo net nesvarstėme ir apie jį nieko nežinome. Šiuo metu sudaryta darbo grupė dirba dėl Žemaitijos vėliavos ir herbo tobulinimo ir teikimo Heraldikos komisijai. Kol kas prezidentas nėra patvirtinęs nei herbo, nei vėliavos“, – pasakojo P. Vaniuchinas.

Įprastai Žemaitijos vėliava laikoma meškos atvaizdas baltame fone.

Tačiau kai kurie naudoja dviejų meškų atvaizdo vėliavą raudoname fone, centre yra geltona saulė.

„Jokių saulių Žemaitijos vėliavoje net negali būti. Apie kitokias vėliavas nesu girdėjęs, neaišku, kokia institucija galėjo inicijuoti tokį siūlymą“, – stebėjosi P. Vaniuchinas.

Paulius Vaniuchinas. Vytauto Liaudanskio nuotr.

Ginčas – dėl antkaklio

Žemaitijos herbas buvo atkurtas Žemaičių kultūros draugijos iniciatyva, jo autorius – Algis Kliševičius.

Buvo remtasi senąja Žemaitijos heraldika, gyvavusia nuo XVI a. iki 1795 m., kurioje beveik visada buvo vaizduojama raudoname skyde juoda stovinti meška su balta grandine ant kaklo.

„Man atrodo, kad kažkas reaguoja į magnetines audras. Jokiuose projektuose mėlynos, baltos ir juodos spalvos derinio neteko matyti. Nežinau kodėl, bet pastaruoju metu tokių išsišokimų pasitaiko. Vienos komisijos posėdyje pasiprašė dalyvauti vienas pilietis, kuris aiškino, kad herbe jokiu būdu negali būti meškos su antkakliu. Atvykėlio manymu, mes – visi kvailiai ir neišmanėliai“, – pasakojo P. Vaniuchinas.

Žmogus aiškino, kad jis geriausiai išmano, koks turėtų būti Žemaitijos herbas.

„Nusprendėme daugiau tokių piliečių į posėdžius nekviesti“, – prisiminė P. Vaniuchinas.

Regionų vėliavos ir herbai gali būti patvirtinti prezidento tik tuomet, kai Etninės kultūros globos taryba projektą suderina su Heraldikos komisija.

Tik tuomet projektas teikiamas prezidentui. Kol kas Žemaitijos vėliavos ir herbo projektai nėra patvirtinti.

Liepė keisti herbą

Neseniai skandalinga situacija buvo kilusi ir dėl Kretingos miesto herbo.

Kretingos herbe yra pavaizduota švč. Mergelė Marija, tačiau vienas vyriškis pasiūlė pakeisti.

Kadangi 2021 m. sukako 400 metų nuo Jono Karolio Chodkevičiaus mirties, vietinis gyventojas pasiūlė Kretingos herbą pakeisti ir jame pavaizduoti grifą, kuris yra Chodkevičių giminės herbo dalis.

„Žmogus nesupranta, kas yra heraldika. Norint naudoti Chodkevičių giminės herbą, reikia gauti leidimą“, – tikino P. Vaniuchinas.

GALERIJA

  • Trispalvė: kažin ar nors vienas žemaitis yra regėjęs estiškos vėliavos spalvas primenantį derinį – vienas kretingiškis pareiškė, kad tai yra istorinė Žemaitijos vėliava.
  • Paulius Vaniuchinas
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Tadas Blinda

Straipsnio autorius rašo beprasmiškus straipsnius apie kažkokio pakvaišusio žmogaus fantazijas... Žemaitijos herbą ir vėliavą reikia keisti, bet keisti reikia tik tą, kas yra aplinkui patį herbą, t.y. "didžiają" herbo versiją. Žemaitijos herbas visuomet buvo ir liks su apykakle, nes taip visuomet buvo istoriškai ir nėra jokių kitų istorinių šaltinių ir įrodymų, tvirtinančių kitaip. Nejaugi mes turėtumėm dabar, tokia logika, keisti ir Vytį, nuimti raitelį nuo Vyčio, nes, prisikabinus prie bet ko, gali atrodyti, kad dabartinis Lietuvos Vytis "per daug propaguoja militarizmą"? Žemaitijos simboliką keisti reikia simboliais, kurie ištikrųjų būtų susiję su mūsų kraštu, o ne iš jo tiesiogiai tyčiotųsi (nežemaitiški užrašai, neaiškus riteris, kuris net nepanašus į LDK ar Žemaitijos Kunigaikštystės riterį, inkaras, kuris iš viso nieko bendro su Žemaitija neturi - mes ne kuršiai). Žemaičių Kultūros Draugija taip pat aiškiai išdėstė, kad nesiruošia nuiminėti apykaklės nuo meškos.

Tik heraldikos kanonais

ir istoriografijos pagrindu patvirtinta vėliava yra tikroji valstybės ,miesto ar regiono vėliava.Žemaitijos vėliava yra oficiali ,valstybės patvirtinta vėliava .O visokius naujadarininkus ,su savo skudurais ,vyt iš renginių,tegul kabina ant savo tvartukų kad ir b..io atvaizdą.

Bravo

Bravo, Žemaičiai, duokit į kuprą tiems dūšią ir Tėvynę už auksinius pardavusiems lgbtešnikams, valdantiems sostinę. Parodykit pavyzdį, kaip reikią savo Tėvynę gerbti ir mylėti, o ne apie klyno reikalus mąstyti. Visa Meilė atsispindi Žemaitijos sostinėje Telšiuose, kur kiekviename žingsnyje matome Žemaitijos istorinių įvykių viešinimą ir pasididžiavimą būti šios Žemės piliečiu. Pirmyn, Žemaitija, neleiskite Jūsų uždusinti tiems nežmogiams žmogoms iš sostinės. Jų vienetai, o Jūsų ir Mūsų keli milijonai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS