Koalicijos partneriai dalijasi ministerijas: kas kam vadovaus? | kl.lt

KOALICIJOS PARTNERIAI DALIJASI MINISTERIJAS: KAS KAM VADOVAUS?

Valdančiąją koaliciją formuojantys „tvarkiečiai“ sieks vadovauti Finansų ministerijai, „socialdarbiečiai“ – Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai (SADM), „valstiečiai“ savo prioritetų kol kas neatskleidžia.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis Seime žurnalistams sakė, kad ketvirtadienį planuoja susitikti trijų partijų darbo grupės ir tartis apie pozicijas Vyriausybėje ir Vyriausybės darbų planą.

Dalijasi postus

Jis atsisakė nurodyti, kurioms ministerijos „valstiečiai“ teiktų pirmenybę, formuodami naują Ministrų kabinetą.

„Tikrai nepasakysiu, nes tai yra derybos, ir būtų negražu kelti išankstines sąlygas mūsų koalicijos partneriams“, – sakė R. Karbauskis.

Septynis atstovus parlamente turinčios partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis žurnalistams pranešė, kad partijos valdyba ir prezidiumas parengė 20 pasiūlymų, kuriuos norėtų matyti Vyriausybės programos įgyvendinimo plane.

Tarp šių pasiūlymų – 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas šviežiems maisto produktams, pagamintiems vietos žemės ūkyje, PVM mokėjimo perkėlimas į atsiskaitymo momentą, 75 proc. pelno mokesčio pervedimas į valstybės biudžetą, 25 proc. – į savivaldybės biudžetą; mažiausiai 2000 daugiabučių modernizavimas, vaiko priežiūros, tėvystės-motinystės išmoka pirmaisiais metais turėtų sudaryti 100 proc. algos, antraisiais – 75 proc. ir kt.

„Tvarkiečiai“ taip pat yra pareiškę norą vadovauti trims ministerijoms.

„Mes, kaip partija, esame išreiškę prioritetą kelioms ministerijoms, tai yra Finansų ministerija, Aplinkos arba Žemės ūkio ministerijos. Natūraliai mums buvo pasiūlyta vadovauti Teisingumo ministerijai, matyt, žvelgiant į mane, kaip į partijos pirmininką. Bet aš sakau, kad gal tiktų ir Kultūros ministerija“, – teigė R. Žemaitaitis.

Jis prisipažino, jog pats nenorėtų būti teisingumo ministru, bet siektų finansų ministro posto.

Tačiau premjeras Saulius Skvernelis ketvirtadienį žurnalistams sakė, jog nerealu, kad finansų ministru taptų ne Vyriausybės vadovo parinktas kandidatas.

„Finansų ministras yra dešinioji ministro pirmininko ranka“, – tvirtino premjeras.

Vienuolika atstovų Seime turinčios Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas savo ruožtu teigė, kad jų prioritetas – SADM.

„Mes pasakėme savo preferencijas premjerui ir pasirašydami memorandumą. Tai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija“, – sakė jis.

G. Kirkilas neatmetė, kad gali būti persiderėta dėl Seimo pirmininko posto.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

„Valstiečių“ deleguotas Seimo pirmininkas V. Pranckietis atsistatydinti atsisako.

R. Žemaitaičio teigimu, realesnės derybos dėl ministrų portfelių turėtų prasidėti po Joninių, kai S. Skvernelis grįš iš atostogų.

Pasak jo, du dabartiniai ministrai jau yra pranešę, kad po Vyriausybės įgaliojimų grąžinimo paliks savo postus.

„Kiek turime informacijos, mažiausiai du ministrai planuoja keisti darbą ir neketina likti ministrais“, – sakė R. Žemaitaitis.

S. Skvernelis šios informacijos nepatvirtino.

„Nė su vienu ministru apie ateitį kol kas nekalbėta, nes nėra prasmės kol kas kalbėti“, – sakė jis.

Po prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus.

Derybininkų akiratyje – daugiau lėšų socialinei apsaugai

Ketvirtadienį pirmą kartą susitikę valdančiąją koaliciją kuriančių trijų partijų atstovai aptarė pasiūlymus Vyriausybės programos priemonių planui.

Pasak „valstiečių“ atstovo Tomo Tomilino, daugelis pasiūlymų koreliuoja tarpusavyje ir tikrai yra priimtini. Anot jo, kalbama apie didesnį savivaldos finansinį savarankiškumą, ypač perskirstant pelno mokesčio pajamas.

„Tvarka ir teisingumas“ siūlo, kad 75 proc. pelno mokesčio būtų pervedami į valstybės biudžetą, 25 proc. – į savivaldybės biudžetą.

T. Tomilinas taip pat sakė, kad svarstoma pasiūlyti nacionalinį susitarimą dėl sisteminio socialinės politikos finansavimo didinimo.

„Turime labai aiškų tikslą sumažinti nelygybę, o to neįmanoma padaryti struktūriškai nepadidinus finansavimo socialinei politikai (...) Per penkerius metus mes net galbūt galime pasiekti Europos vidurkį“, – pabrėžė jis.

„Socialdarbiečių“ frakcijos seniūnas Andrius Palionis teigė, kad siūloma labiau didinti gyventojų pajamų progresyvumą.

„Šita koalicija įvedė Lietuvoje gyventojų pajamų progresinio mokesčio tarifus. Nuo 2020 metų sausio 1 dienos toliau mažėja „Sodros“ lubos, tad siūlome peržiūrėti gyventojų pajamų mokesčio tarifą, įvedant dar trečią tarifą – 32 procentų“, – žurnalistams sakė A. Palionis.

Anot jo, siūloma taikyti tris gyventojų pajamų mokesčio tarifus – 20 proc., 27 proc. ir 32 procentų. Kol kas neapsispręsta, nuo kokių pajamų būtų taikomas didžiausias tarifas.

Taip pat „socialdarbiečiai“ kelia klausimą dėl tarėjų teismuose įteisinimo, tiesioginių seniūnų rinkimų, didesnės pagalbos vienišiems tėvams, didesnio kultūros regionuose rėmimo, paslaugų finansavimo tvarkos iš Ligonių kasų peržiūrėjimo.

„Tvarkiečių“ atstovas Almantas Petkus tvirtino, kad siūlo Vyriausybės programos priemonių plane numatyti 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifą šviežiems maisto produktams, pagamintiems vietos žemės ūkyje, PVM mokėjimą perkelti į atsiskaitymo momentą, į prieškrizinį lygį grąžinti valstybines pensijas ir išmokas už pavojingą darbą, vaiko priežiūros, tėvystės-motinystės išmoką pirmaisiais metais padaryti 100 proc. algos, antraisiais – 75 procentus.

„Valstiečių“ atstovas Jonas Jarutis žurnalistams sakė, kad kitą savaitę planuojamas antrasis derybininkų susitikimas. Tikimasi, kad jame jau dalyvaus ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai.

Po prezidento rinkimų „valstiečiai“ ėmėsi iš naujo formuoti valdančiąją daugumą ir praėjusią savaitę pasirašė memorandumą dėl koalicijos su Lietuvos socialdemokratų darbo partija bei „Tvarka ir teisingumu“. Šios partijos taip pat laukia prisijungiant Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovų.

Koalicijos memorandume numatyta, kad ministru pirmininku toliau siūlomas Saulius Skvernelis, o Seimo pirmininko postas atitenka „socialdarbiečiams“.

„Valstiečių“ deleguotas Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis atsistatydinti atsisako.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

Oi,Oi,kokie planai,tik kai kasi duobę kitam,įkrenti pats.Negabus studentas savo dėstytojui nori pakenkti.Žemgrobiui iki dėstytojo kaip iki dangaus.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS