Premjeras: ES reikės vienos programėlės stebėti žmonių judėjimą | kl.lt

PREMJERAS: ES REIKĖS VIENOS PROGRAMĖLĖS STEBĖTI ŽMONIŲ JUDĖJIMĄ

Slūgstant koronaviruso bangai ir laisvinant judėjimą tarp valstybių, Europos Sąjungoje reikėtų vienos mobiliosios programėlės žmonių judėjimui stebėti, sako premjeras Saulius Skvernelis.

„Aš norėčiau, kad būtų ne programėlės, bet būtų programėlė, tai yra unifikuota, adaptuota visai Europos Sąjungai. Ir tai būtų, aišku, savanoriškas principas, leidžiantis lengviau keliauti ir judėti“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė S. Skvernelis.

„Kas nenori dėtis tokios programos, turėtų tam tikrus suvaržymus ir apribojimus. Kas tą nori padaryti, būtų tikrai palengvinimas. Ir  manau, tikrai palengvintų, kalbant apie galimų užsikrėtusių žmonių arba epidemiologinį tyrimą, kalbant apie atskiras teritorijas“, – sakė jis.

Vyriausybė trečiadienį pratęsė karantiną iki gegužės pabaigos, tačiau atlaisvino judėjimo tarp valstybių sąlygas: nuo pirmadienio, gegužės 11 dienos, į Lietuvą be saviizoliacijos galės atvykti Lenkijos piliečiai, bet apibrėžtas jų judėjimo tikslas – darbas, verslas ar mokslas.

Nuo gegužės 15 dienos atlaisvinamas susisiekimas atvykstantiems iš Latvijos ir Estijos. Judėjimas tarp Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų vyks laisvai, atvykus nebus reikalaujama izoliacijos.

Programėles koronavirusui stebėti naudoja Jungtinė Karalystė ir Italija.

Lietuvoje veikia programėlė „Karantinas“, skirta stebėti privalomoje saviizoliacijoje esantiems žmonėms bei padedanti gyventojams sekti savo sveikatos būklę ir naujausią informaciją.

Karantinas gali būti įvestas tam tikrose teritorijose

Premjeras S. Skvernelis teigia, kad, net atšaukus karantiną šalies mastu, karantinas gali būti įvestas tam tikrose ligos paveiktose teritorijose. Pasak ministro pirmininko, taikomos priemonės priklausys nuo židinio paplitimo ir konkrečios situacijos.

„Gali būti, kad šalyje bus 4-5 teritorijos, kuriose bus skirtingomis formomis įvestas karantinas, priklausomai nuo to, koks bus židinio paplitimas. Gali būti taip, kad viename iš miestelių kažkokioje teritorijoje, prekybinėje vietoje nustačius galimą protrūkį bus atsekami kontaktai ir toje vietoje bus taikoma tam tikra izoliacija ar karantinavimas“, – Vyriausybėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė S. Skvernelis.

„Gali būti kelios, keliolika mažesnių ar didesnių bangų, bet, kol nebus poreikio, tokių (karantino – ELTA) priemonių mes stengsimės netaikyti, kokios buvo taikomos šalies mastu“, – pridūrė premjeras.

Vyriausybės vadovo teigimu, atšaukus karantiną gali susidaryti tokia situacija, kad tam tikrose teritorijose, kurios bus nustatytos koronaviruso židiniais, neveiks nė viena kavinė ar nė vienas sporto klubas. S. Skvernelis akcentuoja, kad taikomos priemonės priklausys nuo situacijos.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Ach, tie 'konservai':"Koks čia dar runkelių judėjimas, gausi, policajau, 'zadaniją' visus į konclagerius sukišt... jei norėsi ir prie mūsų prie lovio likt".

kad

To ir betrūko.Iš ši...t stebės.Ai.ai.ai...000

T

Čia skverneliui reikės, policine valstybę kuriant.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS