„Valstiečiai“ galvoja apie dar vieną pasitraukimą | kl.lt

„VALSTIEČIAI“ GALVOJA APIE DAR VIENĄ PASITRAUKIMĄ

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungoje (LVŽS) bręsta mintis pasitraukti iš dar vienos darbo grupės Seime.

Kovo pabaigoje apkaltinę konservatorius siekiant sukurti savo partijai palankią rinkimų sistemą, „valstiečiai“ apleido parlamento valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rinkimų sistemos pertvarką, gretas. Tuo metu balandį LVŽS gali pasitraukti ir iš darbo grupės, kuri rengia Nacionalinio susitarimo dėl švietimo projektą.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad, nors ir supranta, jog Lietuvai susitarimas dėl švietimo politikos gairių yra labai svarbus, esami požiūrių skirtumai ir numanomi valdančiųjų „užkulisiniai žaidimai“ tęsti bendrus darbus labai trukdo.

Tai, kad „valstiečiai“ gali atsitraukti nuo ambicijų parengti bendrą partijų susitarimą dėl švietimo, neatmeta ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narys Eugenijus Jovaiša. Būtent nuo jo nuomonės, tikino R. Karbauskis, didžiąją dalimi ir priklausys tai, kokia šiuo klausimu bus „valstiečių“ pozicija. O dėl jos, tvirtina E. Jovaiša, opoziciniai „valstiečiai“, ko gero, apsispręs jau ateinančią savaitę.

„Mūsų atstovas šioje darbo grupėje – akademikas Jovaiša – yra pareiškęs nusivylimą tuo, kaip ten vyksta darbas, ir yra pasakęs, kad, jeigu jis matys, jog tas darbas neturi prasmės, tai tokiu atveju jis informuos frakciją ir pasiūlys išeiti iš darbo grupės. Jo toks pareiškimas buvo frakcijoje – aš tai girdėjau“, – Eltai sakė LVŽS šešėlinio Ministrų Kabineto lyderis R. Karbauskis.

„Iš akademiko komentarų suprantu, kad proceso organizavimas turi kitą tikslą – ne susitarimo, bet primetimo“, – tikino politikas.

R. Karbauskis nepasitiki valdančiaisiais: nenori, kad „valstiečiams“ tektų aiškintis visuomenei

Ir nors R. Karbauskis tarsi leido suprasti, kad „valstiečių“ tolesnis darbas nacionalinį susitarimą dėl švietimo rengiančioje grupėje priklausys nuo E. Jovaišos verdikto, kartu politikas neslėpė, kad pats galimybę padėti parašą po dokumentu vertina itin skeptiškai.

Viena vertus, „valstiečių“ lyderis pažymėjo, kad ideologiniai bei požiūrio į švietimą skirtumai tarp valdančiųjų ir opozicijos yra per dideli tam, kad būtų pasiektas susitarimas.

„Partijų požiūris į švietimą yra labai skirtingas. Liberalios partijos, konservatoriai kitaip mato regionuose švietimo problemas. Kai pažiūri į krašto apsaugą – ten viskas paprasčiau. Tuo metu švietimo klausimais – skirtumai kategoriški“, – teigė jis, prisimindamas dar anoje Seimo kadencijoje pasirašytą partijų susitarimą dėl išlaidų gynybai. Po šiuo dokumentu parašus padėjo tiek liberalai ir konservatoriai, tiek ir „valstiečiai“.

Kita vertus, neslėpė politikas, itin svarbus argumentas priešintis susitarimui yra nujaučiamas valdančiųjų siekis klastingai primesti savo požiūrį ir interesus. R. Karbauskis sakė, kad jam kelia nerimą viena mintis. Politikas įtarė, kad valdantieji ne tiek siekia susitarti dėl švietimo politikos gairių, kiek nori primesti savo valią ir požiūrį į būsimą švietimo politiką.

„Kol kas, kaip aš suprantu, nėra taip, kad valdantieji galvotų apie bendrus vardiklius. Galvojama, kad gal pasiseks kažką mums primesti“, – būgštavo „valstietis“.

R. Karbauskis priminė, kad kovo pabaigoje „valstiečių“ frakcija Seime pasitraukė iš parlamento valdybos sudarytos darbo grupės, turinčios parengti rinkimų sistemos pertvarką. Šis LVŽS frakcijos sprendimas, kaip sakė politikas, priimtas supratus, kad konservatoriai tiesiog nori pasinaudoti opozicija, realizuojant jiems naudingą rinkimų sistemą Lietuvoje. O ar pasitraukti nereikės ir iš Nacionalinio susitarimo dėl švietimo gaires rengiančios darbo grupės, sakė R. Karbauskis, dar nėra aišku.

„Aš laukiu iš akademiko to momento (kada jis pasakys – ELTA): vyrai ir moterys, čia yra tas pats žaidimas, čia yra bandymas pasakyti, kad jie („valstiečiai“ – ELTA) dalyvauja... O po to mums reikės aiškintis ir teisintis visuomenei, kad mes tame nedalyvaujame, kad mes tokių nesąmonių negalime priiminėti“, – teigė jis.

„Darbuose dėl švietimo susitarimo kol kas dar dalyvaujame, nes nesame šimtu procentu tikri, ar tai nėra tas pats valdančiųjų žaidimas kaip ir dėl rinkimų pertvarkos – ne siekis susitarti, bet siekis parodyti, kad vyksta derybos... O po to „valstiečiai“ bėgiokite ir aiškinkitės“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS atstovas partijų derybose dėl švietimo: išvadas dėl susitarimo padarysime kitą savaitę

Pats „valstiečių“ atstovas partijų derybose dėl švietimo E. Jovaiša tvirtino, kad išvadas, ar verta toliau dalyvauti šiame procese, jis pasidarys po balandžio 23 d. numatyto partijų suburtos švietimo grupės posėdžio.

„Labai svarbus ateinantis posėdis, į kokią mes pusę pasuksime“, – Eltai sakė E. Jovaiša.

„Jeigu mes neprieisime prie esminių dalykų, tuomet nematysiu galimybės toliau tęsti derybas“, – kalbėjo „valstiečių“ atstovas.

Tiesa, pats E. Jovaiša, tvirtino, kad frakcijos jam deleguota užduotis dalyvauti derybose su kitomis partijomis reiškia ir atsakomybę, todėl jis dar nenori padėti taško šiame procese ir sakyti, kad iš derybų „valstiečiai“ būtinai turi pasitraukti.

„Aš nenoriu būti toks kategoriškas, noriu stebėti kitą posėdį, kaip jis vystysis ir ar einame ta linkme. Vis tik aš atstovauju didelei politinei jėgai ir tokiais ultimatumais švaistytis yra ne mano charakteriui. Noriu pabrėžti, kad manęs ir „valstiečių“ netenkina dabartinė eiga“, – teigė E. Jovaiša.

Kaip sakė „valstiečių“ atstovas, didžiausią skepticizmą toliau dalyvauti darbuose dėl susitarimo kelia būgštavimas, kad šis dokumentas gali tapti „pasiūlymų paradu“, kuriame visos partijos galės įrašyti savo pageidavimus. E. Jovaiša tvirtina norintis, kad partijos bandytų sutarti dėl kelių konkrečių bendrų tikslų.

„Nacionalinis susitarimas, mūsų frakcijos supratimu, yra konkretūs tikslai ir siekiniai bei konkrečios priemonės jiems įgyvendinti“, – teigė E. Jovaiša.

„Kai šnekiesi apie pasiūlymų paradą, tada daugybės švietimo veikėjų lūkesčiai bus neįgyvendinti“, – sakė „valstiečių“ atstovas derybose.

ELTA primena, kad ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė kovo mėnesio pradžioje inicijavo pirmąjį susitikimą su politinių partijų frakcijų Seime paskirtais atstovais, kuriame buvo aptarta Nacionalinio susitarimo dėl švietimo rašymo eiga. Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė yra sakiusi, kad Partijų susitarimą dėl švietimo tikimasi patvirtinti per pavasario sesiją.

Susitikime tuomet dalyvavo politinių partijų deleguoti atstovai Artūras Žukauskas (Laisvės partija), Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė (Tėvynės sąjunga –Lietuvos krikščionys demokratai), Raimondas Lopata (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Ieva Kačinskaitė-Urbonienė (Darbo partija), Vilija Targamadzė (Lietuvos socialdemokratų partija), Eugenijus Jovaiša (Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga) bei Mišrios Seimo narių grupės atstovai Algirdas Butkevičius ir Beata Petkevič.

Taip pat susitikime dalyvavo Lietuvos švietimo tarybos pirmininkė Saulė Mačiukaitė-Žvinienė ir Lietuvos savivaldybių asociacijos administracijos direktorė Roma Žakaitienė.

 

GALERIJA

  • Eugenijus Jovaiša
Rašyti komentarą
Komentarai (14)

O aš palaikau " valstiečių "

ėjimus seime . Karbauskis vėl teisus . Tartis su tais , kuriems svarbi yra tik jų nuomonė arba esi kremlinis , yra beprasmiška . Dalyvauti , reiškia " temptis " tuo pačiu žlugdymu , ką ruošia regionams . Landsbergis ( jaunasis ) dar po pedagogų streiko sakė , kad jų yra perdaug ...Pasikartojus konservatorių pasisakymus , Karbauskis ir " valstiečiai " elgiasi protingai ir AIŠKIAI rinkėjams parodo - mes nepritariame . O liberalkonservatoriai matyt pamiršo kaip patys būdami opozicijoje palikdavo seimo salę ? Veidmainiai nori tik kitų frakcijų paklusnumo ? :) Ir išsivartymai kokie ...kodėl patys palikdami seimo salę ir nebalsuodami negalvojote ? Fui....nemėgstu veidmainių ...

Klaida

Karbauskis net žaisdamas šaškėmis pralošė savo bendrams. Dabar tenka žaisti antroje lygoje ir laukti rinkimų į Europarlamentą. Kito kelio nebėra sugrįžti į aukščiausią lygą. o Verygą išsiųsti į Briuselį etaše. Tada kiti galės Skverneliui ramiai, o ne iš krūmų lankstytis. Dar ir Skvernelis gali sugalvoti į Europarlamentą. O tada vėl neaišku ar valstiečiai turės savo atstovą? Žodžiu partizaninis karas Karbauskiui daug nervų kainuos. Verslas buksuos. Nuo tėvelio kiekvieną dieną lupti gaus.

Anonimas

Teisingai Karbauskis daro ,kad nedalyvauja Šimonytės daromose nesąmonėse. Matosi kvaili sprendimai ,mėtosi ,blaškosi tai priima sprendimą ,tai po piet atšaukia. Vaikų darželis vadovauja Lietuvai,kuris žiūri kaip atsukti ,pavogti savo naudai. Iš vis kas būdamas protingas tokiame valdančiūjų haose gali dalyvauti jų sprendimuose ,įstatymų priėmime. Na nebent aklas ,kurčias ir nesuvokiantis kur randasi. Labai teisingas daro R.Karbauskis ,kad nedalyvauja aferose.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS