„Įtakos sferų“ sąvokoms XXI a. nėra vietos | kl.lt

„ĮTAKOS SFERŲ“ SĄVOKOMS XXI A. NĖRA VIETOS

Lietuvos nuolatinis atstovas Jungtinėse Tautose (JT) ambasadorius Rytis Paulauskas pirmadienį dalyvavo Saugumo Tarybos posėdyje dėl Rusijos agresijos prieš Ukrainą, kuriame perskaitė pareiškimą trijų Baltijos valstybių – Estijos, Latvijos ir Lietuvos – vardu.

„Riboto Europos suvereniteto laikai jau seniai praėjo. „Įtakos sferų“ sąvokoms XXI a. nėra vietos. Valstybės turi laisvę pasirinkti arba keisti savo saugumo priemones. Jokia trečioji šalis neturi veto teisės nepriklausomų ir demokratinių valstybių suverenių pasirinkimų atžvilgiu“, − pabrėžė Lietuvos ambasadorius.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos (URM) pranešimo, bendrame pasisakyme ambasadorius R.Paulauskas pakartojo Baltijos valstybių paramą Ukrainos suverenitetui, nepriklausomybei ir teritoriniam vientisumui, pasmerkė nuo 2014 m. besitęsiančią Rusijos agresiją prieš Ukrainą, neteisėtą Krymo ir Sevastopolio aneksiją bei tolesnį situacijos eskalavimą dislokuojant karines pajėgas Ukrainos pasienyje ir Baltarusijoje. Pabrėžta, kad Kremlius toliau skleidžia klaidingą naratyvą teigdamas, kad Rusija yra priversta gintis nuo grėsmės, bet iš tikrųjų būtent Rusija yra agresorė, stiprinanti savo saugumą kitų sąskaita ir grasinanti Ukrainai bei kaimyninėms šalims.

Lietuvos nuolatinis atstovas JT dar kartą patvirto Baltijos valstybių įsipareigojimą laikytis pagrindinių tarptautinio saugumo principų, kurie įtvirtina valstybių suverenią lygybę ir teritorinį vientisumą, sienų neliečiamumą, susilaikymą nuo jėgos naudojimo, ir paragino Rusiją gerbti JT Chartijos principus, deeskaluoti situaciją ir pradėti tikrą dialogą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS