Kariški patogumai | kl.lt

KARIŠKI PATOGUMAI

Vokietijos gynybos ministras ištarė žodžius, kurių taip ilgai laukė prieš metus vertime pasiklydę mūsų politikai. 4 000 – tiek vokiečių karių, kaip pažadėjo Borisas Pistorius, turėtų būti nuolat dislokuojama Lietuvoje. Svarbiausia šio sakinio dalis – laiko aplinkybė. Nuolat dislokuota brigada – ne tas pats, kaip „reikalui prispyrus, atvykstanti per dešimt dienų“. Tai reiškia, kad Vokietija nuo pirmosios grėsmės akimirkos padėtų Lietuvai ginti tiek visą Aljansą, tiek Vakarų civilizaciją.

Vis dėlto B. Pistorių pasitikusi tėvynainių kritika turėtų prablaivinti tuos, kurie apsvaigo nuo vokiško solidarumo pliūpsnio. Čia mums atrodo, kad Europoje karas. Kai kas Europoje vis dar galvoja kitaip.

Ministras pasakęs tai, ką norėję išgirsti lietuviai, bet ko įgyvendinti neįmanoma, B. Pistoriui priekaištauja Vokietijos žiniasklaida, kuri NATO rytinio flango stiprinimą dislokuojant vokiečių karius vadina ne būtinybe, bet Lietuvos noru ir reikalavimu.

Brigadai, deleguotai į NATO greitojo reagavimo pajėgas, įrangą rinkę iš visų Bundesvero pakampių. Jei „geležies“ vežtis į Lietuvą pavyktų sukrapštyti, klausimų kilsią dėl personalo. Nuolat trūksta savanorių vykti į Ilkiršą, kur dislokuota dalis Prancūzijos ir Vokietijos brigados, ar atsiras pageidaujančių kraustytis į Lietuvą, klausia vokiečių žurnalistai, nepaaiškindami, kuo Rūdninkai blogesni už Ilkiršą.

Vokietijos ginkluotųjų pajėgų asociacijos vadovui André Wüstneriui eufemizmų neprireikė. Pulkininkas atvirai suabejojo, kad Lietuvoje bus tokios sąlygos, kokiomis JAV kariškiai ir jų šeimos gyvena Vokietijoje.

Atrodo, mūsų politikai ir vėl liks paklaidinti vertime. Kalbėdami apie sąlygas brigadai dislokuoti sąjungininkai omenyje turėjo ne tik NATO standartus atitinkančią karinę infrastruktūrą, bet ir Rūdninkų dydžio Vokietijos kopiją. Su vokiškai kalbančiomis darželio auklėtojomis ir mokytojomis, su darbo vietomis kariškių antrosioms pusėms. Kažin, teatras Rūdninkuose su vokiškai kalbančia trupe būtų gyvybiškai svarbus saugant NATO rytinę sieną ar tik gražus šeimininkų gestas?

Gairės: NATO, gynyba, vokietija
Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Anonimas

Įdomu, yra kur nors tokia kita šalis, kuri pati kviestųsi pas save okupantus ? Bent aš tai nežinau. Gal kur Afrikoj nebent ?

kaimo bernas

lygu NATO nežino kokiu tikslu ta Preila negi sprendimų priėmimo štabas Kad toks greitas - matyt tiek ir tereikalingas - aš su savo buožiaus arkliu nors depešoms vežioti

Tai jeigu

rusas užpuls tai lietuviai turės bėgt prieky šitos brigados ir jiem kelius tiest ar patogumus ruošt?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS