Prezidentui reikia tylos | kl.lt

PREZIDENTUI REIKIA TYLOS

Rugpjūčio 10-oji – ne tik Tarptautinė apatinių drabužių diena (kad ir kas tai būtų), bet ir pirmojo Lietuvos prezidento A. Smetonos gimtadienis. Kitąmet bus lygiai 150 metų nuo šio įvykio – kam svarbaus ir didingo, o kam ir visai nereikšmingo.

Puoselėjant įsišaknijusią valstybės biudžeto taškymo praktiką, jau dabar turėtų būti suburtas specialus tarpinstitucinis komitetas, kuris visus metus rūpintųsi šio įvykio deramu paminėjimu 2024-aisiais. Žinoma, bus suformuotas ir solidus biudžetas (veltui juk ir arklys arklio nekaso) – filmams (dokumentiniam ir vaidybiniam), spektakliams (moderniam ar klasikiniam), operai ar operetei, knygoms (monografijai, esė, grožinei ar kokiam niekui), žinoma, paminklui (jei pavyks politikams susitarti), dar – renginiams (eitynėms, maudynėms, plaukimui, važiavimui, bėgimui per upelį ir galbūt proginėms šviesos instaliacijoms ir laužams).

A. Smetoną, be abejo, kankintų ta pati dilema: ar jis tada pasielgė teisingai, palikdamas valstybę, kuriai prisiekė?

Būtinai prireiks respublikinio lygio konferencijos (ir ne vienos), diskutuojant apie pirmojo prezidento palaikų sugrąžinimą į tėvynę.

Tik, kaip dabar mėgstama paklausti, o kokio gi jubiliejinio gimtadienio būtų norėjęs pats A. Smetona, jei būtų gyvas?

Neabejotinai šiandien jį būtų aplankęs déjà vu ir, ko gero, didelį įspūdį palikusi kolegos Ukrainos prezidento V. Zelenskio narsa nuo pirmos okupantų įsiveržimo dienos, o ypač jo ištarti žodžiai, amerikiečiams pasiūlius atsitraukti iš apgulto Kijevo: „Kova vyksta čia, man reikia prieštankinės amunicijos, o ne pavėžėjimo.“

A. Smetoną, be abejo, kankintų ta pati dilema: ar jis tada pasielgė teisingai, palikdamas valstybę, kuriai prisiekė?

Ir atsakymo turbūt nerastų, o ir perteklinio dėmesio dabar jau veikiausiai negeidautų net ir 150-ojo gimtadienio proga.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Zelenskis jau seniai ne Ukrainoj.

Zelenskis Popokatepetlio viršūnėj lizdą susisukęs, Ukrainoj jo antrinykas, o gal - tretinykas.

grietinė (rus smetona) antrą kartą tapo prezidentu

ginkluoto pervermo būdu. Be teismo šaudė komunistus, uždraudė partijas, įvedė cenzūrą, įkūrė konclagerį, berods Varniuose. Apdovanojo musolinį. Kuo ne fašistas? Priek grietinės daugumą gyventojų sudarė kaimiečiai. Pažiūrėkit statistiką - ūkiai nuo 3 ha. Virš 60 ha ant pirštų.Skurdas juodas. Bekonus, kad svarą uždirbt, kaip ponus prausė. Pramonės ant pirštų. Tai ką davė grietinė lietuvai per 14 metų valdymo?

Astutis

Smetona buvo už priešinimąsi Maskvai, bet dauguma vyriausybės jo nepalaikė. O šiaip straipsnis silpnutis, manyčiau.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS