Protų perversmas | kl.lt

PROTŲ PERVERSMAS

Be Kalėdų ir Velykų, yra dar priešrinkiminis metas, kai suinteresuoti visuomenės atstovai staiga pajunta ir viešai ima demonstruoti netikėtai užplūdusią atjautą neįgaliesiems. Na, dar Tarptautinę neįgaliųjų žmonių dieną padūsaujama, kad "tie" būtinai turėtų integruotis į visuomenę, tai yra tarp mūsų – sveikųjų.

Negalime sakyti, kad kalbos lieka kalbomis. Juk dar prieš 20 metų bent jau psichikos ligoniai buvo "gydomi" kolektyviai, uždaryti į vieną patalpą po keliolika. Taip jie leisdavo dienas, gamtinėms reikmėms gavę kibirą. Maisto jiems įkišdavo vos pravėrę duris, o vakarais išvedžiodavo po kambarius ir užrakindavo, prigirdę vaistų.

Čia – ne "Skrydžio virš gegutės lizdo" interpretacija, apie tai visai atvirai pasakojo viena tokių globos namų darbuotoja iš Žemaitijos. Galima manyti, jog tai buvo masinis reiškinys, nes kitaip dirbti ir nemokėta.

Tarybų Socialistinių Respublikų Sąjungoje neįgalių žmonių oficialiai nebuvo, nes, anot raudonosios valdžios, tai – šalis, kurioje gyvena tik sveiki, laimingi ir dvasiškai turtingi piliečiai Taigi luošių toje šalyje teoriškai negalėjo būti.

Lietuvai atgavus laisvę, kai kas pakito ir neįgaliųjų prieglaudose. Tie nežmoniškos sistemos kankiniai irgi buvo paleisti "į laisvę", jie galėjo nevaržomi vaikščioti po teritoriją, užsiimti rankdarbiais, žemės darbais, skaityti ar rašyti. Praėjo ketvirtis amžiaus, tačiau ar jie integravosi į sveikųjų pasaulį? Abejotina.

Nors bendrojo lavinimo mokyklose neįgalių vaikučių vis daugėja. Tik ar jiems ten lengva? Kažin. Teko klausytis tokio mažylio mamos, kuri per tėvų susirinkimą atsistojusi prieš visus jos vaikelio bendraklasių tėvus aiškino, kad ta jos mažylio liga neužkrečiama, kad jis protingas, kad kitų stengiasi neskriausti ir norėtų augti bei mokytis su visais, nes jis – tik truputį kitoks.

Kiek jėgų ir stiprybės reikėjo mamai štai taip viešai apnuoginus sielą prašyti suaugusiųjų, kad jų sveiki vaikai leistų jos mažajam būti su visais. Kad tėveliai išmokytų savo vaikus būti su kitokiais. Bet dar ne laikas. Tokiam proto perversmui vienos kartos nepakaks.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS