Šantažo asas | kl.lt

ŠANTAŽO ASAS

Varganais šešiais balsais prieš, 188 balsavus už Vengrijos parlamentas ratifikavo Švedijos paraišką dėl narystės NATO. Estafetę perėmė Vengrijos prezidentas – ką tik sąlyginai provakarietišką Kataliną Novak pakeitęs Tamašas Sulyokas. Tikėkime, taškas skandinaviškajame NATO plėtros etape bus padėtas jau be neatsiejama vengriškosios diplomatijos dalimi tapusio ritualinio reketo.

Atrodytų, galima lengviau atsikvėpti: užsispyrėlis sutramdytas. Viktoras Orbanas, neleidęs savo sąjungininkams ES ir NATO operatyviai reaguoti į aktualijas, pasirodė esąs labai atkaklus, tačiau silpnas šantažuotojas.

Mainais už tai, kad Kyjivas būtų pakviestas derėtis dėl narystės ES, Vengrija atgavo įšaldytus milijardus ES paramos. Iš aukštosios diplomatijos viražais stebinančios Italijos premjerės Giorgia'os Maloni V. Orbanas iškaulijo pažadą įsileisti jo „Fidesz“ į Europos reformatorių ir konservatorių partiją, kuriai ji pirmininkauja. Švedus, atmetusius V. Orbano pasiūlymą derėtis, jis vis tiek privertė atvykti su reveransu ir pažadu parduoti vengrams naikintuvų „Grippen“.

Atrodo, aljanso lyderių bendruomenėje, dažnai labiau primenančioje vaikų darželį nei solidžių politikų klubą, labai laukiama dienos, kai Viktoras pradės eiti į mokyklą. Tik kol kas maža ženklų, kad panašiai galvotų ir Vengrijos rinkėjai. Realesnė atrodo naujų V. Orbano visai nejuokingų išdaigų perspektyva – pavojingas suartėjimas su Kinija.

Jei Budapeštas sudarytų saugumo paktą, apie kurį viešai prabilta per sausį vykusį Kinijos viešojo saugumo ministro vizitą į Budapeštą, būtų stiprinami ne tik ekonominiai saitai, bet ir ryšiai teisėsaugos ir saugumo srityse. Oficialioje Pekino retorikoje minimas siekis bendradarbiauti kovos su terorizmu ir tarptautiniu nusikalstamumu srityse – ne tik gerokai pasenusi XXI a. pradžią, o ne šiandienos realijas atitinkanti formuluotė. Tai ir labai aiškus Kinijos pasiūlymas Vengrijai tapti trečiąja Pekino akimi. Tiesa, tokiu atveju V. Orbanas rizikuotų tapti jau ne vien smulkiakalibrių europiečių, bet sunkiasvorių partnerių iš JAV galvos skausmu. Jų, kaip žinia, nepašantažuosi.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

nato atsosai

bombino Serbiją. Užpuolė Iraka..

cha... trydele Violetine savo ,,,aisiaregiskus,,

sapnus pralemeno akis prmerkus , taip kaio Orbanas galvoja ir daro --ta daro jau ir vokietija , ir prancuzija , niderlandai, slovakija, serbija ,o dabar prasitryne akis ir lenkai , lieka tik nusilibersosine narkosos skandinavu salys ir ju politiniai ,,,mokytojai,,,, anglija su jankynu , kuris taip pat braska ir laviruoja ant pilietinio karo ribos.Orbanas --JEGA...

Cha cha cha

O, man Orbanas patinka. Tai labai tvarkingas ir save prižiūrintis veikėjas. Tokių nelabai kur sutiksi. Kas penkias minutes pasitikrina ar kaklaraištis vietoje ir pasižiūri ar kelnių praskiepas užsagstytas?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS