Rusija išsiųs 10 amerikiečių ir 5 lenkų diplomatus | kl.lt

RUSIJA IŠSIŲS 10 AMERIKIEČIŲ IR 5 LENKŲ DIPLOMATUS

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį pareiškė, kad Maskva, atsakydama į JAV sankcijas, išsiųs 10 amerikiečių diplomatų.

„Mes reaguosime į šią priemonę tuo pačiu. Paprašysime dešimties JAV diplomatų Rusijoje palikti šalį“, – žurnalistams sakė S. Lavrovas.

Ministras taip pat sakė, kad Maskva pridės aštuonis JAV pareigūnus į savo sankcijų sąrašą ir sieks apriboti ir sustabdyti JAV nevyriausybinių organizacijų „kišimąsi“ į Rusijos politiką.

Jis pridūrė, kad nors Rusija turi galimybę imtis „skaudžių priemonių“ prieš Amerikos verslą Rusijoje, ji kol kas to nedarys.

Be to, S. Lavrovas nurodė, kad prezidento Vladimiro Putino vyriausiasis užsienio politikos patarėjas Jurijus Ušakovas rekomendavo JAV ambasadoriui Johnui Sullivanui (Džonui Salivanui) išvykti į Vašingtoną rengti „rimtų konsultacijų“.

Išvakarėse JAV dėl Kremliaus kišimosi į Amerikos rinkimus, didžiulės kibernetinės atakos ir kitos priešiškos veiklos paskelbė sankcijų Rusijai ir nurodė išsiunčiančios iš šalies 10 rusų diplomatų.

S. Lavrovas sakė, kad Rusija vėliau penktadienį paskelbs, kas iš JAV pareigūnų pateko į „juodąjį“ sąrašą.

Tačiau jis taip pat nurodė, kad Maskva „analizuoja“ JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pasiūlymą surengti dvišalį viršūnių susitikimą.

Rusijos URM vadovas pridūrė, kad Rusija išsiųs ir Lenkijos diplomatų, atsakydama į analogišką Varšuvos žingsnį.

Baltieji rūmai nurodė uždrausti JAV finansų institucijoms investuoti į naujų emisijų Rusijos valstybės skolinius vertybinius popierius, išsiųsti 10 šnipinėjimu įtariamų rusų diplomatų ir paskelbti sankcijas 32 asmenims, kurie įtariami prisidėję prie kišimosi į 2020 metų prezidento rinkimus.

Ketvirtadienį įvestas naujas sankcijas J. Bidenas pavadino „pasvertu ir proporcingu“ atsaku į Maskvos priešiškus veiksmus JAV atžvilgiu, tačiau pabrėžė, kad kad Vašingtonas nesiekia „pradėti eskalacijos ir konflikto su Rusija ciklo“.

Kovą Rusija atšaukė savo ambasadorių Jungtinėse Valstijose konsultacijoms dėl Maskvos ir Vašingtono santykių ateities.

Toks žingsnis, žengtas J. Bidenui prilyginus V. Putiną žudikui ir pareiškus, kad Kremliaus šeimininkui teks „sumokėti“ už įtariamą kišimąsi į rinkimus, neturėjo precedento per abiejų šalių diplomatinių santykių pastarojo meto istoriją.

Išsiunčia penkis lenkų diplomatus

Rusija penktadienį pareiškė, kad išsiųs iš šalies penkis lenkų diplomatus, atsakydama į vakarykštį Varšuvos sprendimą dėl Maskvos „priešiškų veiksmų“ išsiųsti tris rusų diplomatus.

„Pastebėjome, kaip greitai Varšuva ėmė į vieną dūdą pūsti su JAV administracija, pareikalaudama trijų Rusijos diplomatų išvykimo iš Lenkijos. Savo ruožtu penki Lenkijos diplomatai bus išsiųsti iš Rusijos“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime, paskelbtame jos tinklalapyje.

Lenkijos užsienio reikalų ministerijos pranešime reiškiamas „visiškas solidarumas“ Vašingtono veiksmams ir pabrėžiama, kad „sprendimai, priimti ir suderinti sąjungininkų, yra tinkamiausias atsakas į Rusijos Federacijos priešiškus veiksmus“.

Ministerija pridūrė iškvietusi Rusijos ambasadorių ir įteikusi jam notą, kurioje sakoma, kad trys šios šalies ambasados Varšuvoje darbuotojai laikomi personae non gratae.

„Tokio sprendimo pagrindas buvo šių asmenų diplomatinio statuso pažeidimai ir Lenkijos Respublikai kenkiantys veiksmai“, – rašo lenkų ministerija.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

labai gerai

pagarba

ano

pritariu geras ir teisingas komentaras ir musu /valdziai/ deretu persvarstyti politkrypti su. kuo mes ir pries ka nes kvaili mastymai ir gobsus darbai prie gero nenuves nei 1 ko ir linkeciau apmastymams kol nevelu /neskaldykit akmens/ nes galite iskelti didele ugni .

kaikurie

kom tai tuporunkeliovy tik pridursiu kad ne rusai o amerikonai liko kvailio vietoje nes gobsumas prie ero neveda ir teisingai daro o sitie zydpalaikiai neriasi is kailio pasaulynei gegemonijai uzkariaut finansuodami tautos isdavikus kad galetu uzgrobt vadzia valstybiu kurios priesinasi ju tikslams ka matome nuo japonu korejos vietnamo afganistano irako genocido kuri vede jav korporacijos ir ne czv o mosad ta dare ta pati galime pasakyt apie nkvd ir kgb tai buvo ir yra ju filjalai dzerzinskio berijos andropovo vedami nuo kuriu ir patys rusai daugiausia nukentejo?...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS