Baltieji rūmai: JAV „neturi jokių ketinimų“ panaudoti cheminius ginklus | kl.lt

BALTIEJI RŪMAI: JAV „NETURI JOKIŲ KETINIMŲ“ PANAUDOTI CHEMINIUS GINKLUS

Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas (Džeikas Salivanas) penktadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos jokiomis aplinkybėmis neketina panaudoti cheminių ginklų, net jei Rusija juos panaudotų Ukrainoje.

„Jei Rusija panaudos cheminį ginklą, teks sumokėti didelę kainą. Ir aš nieko daugiau nesakysiu, išskyrus tai, kad Jungtinės Valstijos neturi jokių ketinimų panaudoti cheminius ginklus, jokiomis aplinkybėmis“, – sakė jis žurnalistams prezidentiniame lėktuve „Air Force One“.

J. Sullivanas teigė, kad šiuo metu Vakarų lyderiai „sutaria“ dėl to, kokių priemonių imtis, jei Rusija panaudotų cheminį ginklą, ir pridūrė, kad Baltieji rūmai šiuo klausimu įsteigė darbo grupę.

„Įdėjome daug pastangų, kad galėtume veiksmingai reaguoti“, – sakė jis prieš pat JAV prezidentą Joe Bideną (Džo Baideną) skraidinančiam lėktuvui nusileidžiant Lenkijoje, apie 100 km nuo sienos su Ukraina.

Kremlius neigia, kad ketina panaudoti cheminį ginklą

Rusija atmetė JAV kaltinimus, kad planuoja cheminio ginklo ataką Ukrainoje ir savo ruožtu pakartojo kaltinimus Jungtinėms Valstijoms. JAV savo teiginiais tik nori nukreipti dėmesį nuo slaptų biologinio ginklo laboratorijų, kurias eksploatuoja Ukrainoje, penktadienį sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, kurį cituoja agentūra TASS.

Rusija daug savaičių tvirtina, kad JAV Ukrainoje turi slaptų laboratorijų biologinio ginklo gamybai. Vašingtonas tai kategoriškai neigia ir kaltina Maskvą, kad ši, mesdama savo kaltinimus, tik ieško dingsties panaudoti biologinį ginklą ar jo panaudojimą nuslėpti. Tarptautiniai ekspertai jau paneigė tvirtinimus apie tariamą laboratorijų tinklą.

Yra daug atvirų klausimų, kalbėjo D. Peskovas. „Tai labai jautri informacija – mums ir visam pasauliui“, – teigė jis. Esą ne tik Rusija, bet ir Kinija reikalauja paaiškinimų. JAV prezidento Joe Bideno sūnus Hunteris susijęs su laboratorijų finansavimu, sakė D. Peskovas.

JAV tarnyba negavo finansavimo rusų oligarchų turtui identifikuoti

Nors daug prikalbėta apie sankcijas rusų oligarchams, šį mėnesį JAV Kongreso patvirtintame pagalbos Ukrainai pakete trūksta svarbaus dalyko: pinigų Vidaus pajamų tarnybos (IRS) Kriminalinių tyrimų skyriui, turinčiam identifikuoti vertingą Rusijos elito turtą.

Trisdešimtoji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Baltųjų rūmų prašymas skirti IRS 30 mln. dolerių (27,3 mln. eurų), kad ji galėtų aiškintis finansinę veiklą, siejamą su žmonėmis, kuriems taikomos sankcijos, susidūrė su respublikonų nenoru bendrai skirti daugiau pinigų IRS darbui įgyvendinant sprendimus. Deryboms dėl išlaidų artimi respublikonai sakė, kad IRS misija turėtų būti JAV mokesčių kodekso, o ne sankcijų taikymas.

Išlaidų įstatymo projekte Ukrainai numatyti pinigai apima 25 mln. dolerių Iždo departamento kovos su terorizmu ir finansinės žvalgybos skyriui, 17 mln. dolerių departamento biurams ir 19 mln. dolerių Finansinių nusikaltimų tyrimo tinklui. Vienintelė Iždo departamento agentūra, kurios prašymas nebuvo patenkintas, yra IRS Kriminalinių tyrimų skyrius.

Daugelį Rusijos elitui ir jos centriniam bankui paskelbtų sankcijų įvedė Iždo departamentas ir įvairios jo agentūros, įskaitant IRS agentūras. Drauge su naujai įkurta Teisingumo departamento vadovaujama darbo grupe „KleptoCapture“ IRS vaidina svarbų vaidmenį taikant sankcijas oligarchams ir Vladimiro Putino šalininkams.

IRS Kriminalinių tyrimų skyriaus finansavimo nebuvimas „kenkia mūsų teisėsaugos bendruomenės galimybėms dirbti savo darbą“, sakė Danny Glaseris (Danis Gleizeris), buvęs iždo sekretoriaus pavaduotojas kovai su terorizmo finansavimu ir finansiniais nusikaltimais.

„IRS kriminaliniai tyrėjai yra vieni geriausių finansinių tyrėjų pasaulyje. Svarbu, kad jie dirbtų visomis jėgomis“, – pridūrė jis.

Savo prašyme Kongresui dėl finansavimo Baltieji rūmai nurodė, kad 30 mln. dolerių išplėstų IRS Kriminalinių tyrimų skyriaus galimybes išaiškinti ryšius tarp įvairių kompanijų, sekti skaitmeninį turtą, nustatyti turto savininkus ieškant oligarchų ir kitų su V. Putinu susijusių asmenų turto.

Už dalį šių pinigų būtų perkama daugiau kaip 50 licencijų naudotis duomenų bazėmis, naujienų agentūrai AP sakė vienas Iždo departamento pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės. Šiuo metu tik penki žmonės turi tokias galimybes.

Tyrimų skyriaus darbuotojų per pastarąjį dešimtmetį sumažėjo 25 procentais, nurodo Iždo departamentas.

Skyriui „žūtbūt reikia stabilaus ilgalaikio finansavimo, kad būtų galima geriau suprasti pasaulinį finansų kraštovaizdį, atsekti ir areštuoti turtą, šiandien esantį nusikaltėlių rankose“, sakoma praėjusią savaitę paskelbtame Iždo departamento pareiškime.

Prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) anksčiau šį mėnesį pasirašė didžiulių išlaidų įstatymą vyriausybei iki rugsėjo finansuoti. Į šį įstatymą įtraukta 5,4 mlrd. dolerių suma, skiriama IRS darbui, susijusiam su sprendimų įgyvendinimu, išskyrus kriminalius tyrimus. Palyginti su 2021 fiskaliniais metais suma yra 225 mln. dolerių didesnė.

Jorge Castro (Chorchė Kastras), kuris valdant Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijai dirbo IRS komisaro patarėju, išreiškė viltį, kad ši agentūra gaus daugiau pinigų, nes karo Ukrainoje pabaigos ženklų nematyti.

„Įtariu, kad papildomi su sankcijomis susiję įstatymai dar nesibaigė, ir manyčiau, kad Bideno administracija norės tai įtraukti į savo kitą prašymą“, – sakė jis.

Gairės: karas Ukrainoje, JAV, cheminių ginklų panaudojimas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS