V. Putinas juokiasi iš arešto orderio – ar tikrai jis niekinis? | kl.lt

V. PUTINAS JUOKIASI IŠ AREŠTO ORDERIO – AR TIKRAI JIS NIEKINIS?

  • 29

Iš karo siaubiamos Ukrainos per prievartą vaikus deportuojančiam Vladimirui Putinui laisvajame pasaulyje – ne vieta. Jo laukia Tarptautinis Baudžiamasis Teismas Hagoje. Į V. Putino arešto orderį pirmoji sureagavo Ukraina, tačiau Rusijos prezidentas tvirtina, kad šis orderis niekinis, pasakojama LNK reportaže. 

„Tai – istorinis sprendimas, kuris lems istorinę atsakomybę. Teroristinės valstybės vadovas ir dar viena Rusijos pareigūnė oficialiai tapo įtariamaisiais dėl karo nusikaltimo – Ukrainos vaikų deportacijos. Fiksuota daugiau kaip 16 tūkst. atvejų“, – kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. 

Vaikai ypač saugomi konvencijų. Jų trėmimas – karo nusikaltimas.

„Išduoti arešto orderiai dėl įtariamų karo nusikaltimų – vaikų deportacijos į Rusiją. Tarptautinė teisė draudžia okupantams perkelti civilius. O pagal Ženevos konvenciją vaikams galioja speciali apsauga“, – informavo Tarptautinio Baudžiamojo Teismo pirmininkas Piotras Hofmanskis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Ši mergaitė dar rudenį iš okupuoto Chersono buvo išvežta vaikų autobusų konvojumi, bet jai pavyko ištrūkti ir rusų vaikų stovyklos ir grįžti pas šeimą.

„Rusai mums sakė: „Mes jus maitiname, girdome, šildome, o jūs – tokie nedėkingi“. Jie konfiskavo ir sprogdino balionus Ukrainos spalvų. Šaukė: „Tai ir grįžkite namo pas savo fašistus“, – kalbėjo deportuotoji Anastasija Motyčak.

Dar vasario 16-ąją V. Putinas pasisakinėjo, kaip reikia kuo greičiau leisti rusams tuos vaikus įsivaikinti. Schemas braižė išsikvietęs prezidentūros vaiko teisių komisarę Mariją Lvovą Belovą. Ji – antroji, kuriai išduotas tarptautinis arešto orderis.

„Daugėja mūsų piliečių prašymų įsivaikinti vaikus iš Donecko ir Luhansko respublikų, Chersono bei Zaporižios. Vaiko teisių komisija tuo užsiima jau seniai“, – kalbėjo V. Putinas.

JAV prezidentas J. Bidenas sako, kad pats metas patraukti V. Putiną atsakomybėn. Tačiau priminė, kad net pati Amerika nėra Tarptautinio Baudžiamojo Teismo narė, kur veiktų teismo jurisdikcija.

„Manau, tai pagrįsta, neabejotinai jis įvykdė karo nusikaltimų. Bet svarbiausia – orderis nėra pripažintas tarptautiniu mastu. Taip pat – ir mūsų. Tačiau tai – labai įtaigus pareiškimas“, – žurnalistams sakė J. Bidenas. 

Kad despotai nusipelno būti teisiami, antrina ir Vokietija, ir Londonas.

„Niekas nėra aukščiau už įstatymą. Ir tai labai svarbus principas“, – sakė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

„Tai bus ilgas kelias, bet taip kalbėta ir apie Jugoslaviją, ir apie Ruandą. Ir daugelis už žudynes atsakingų asmenų atsidūrė teisiamųjų suole. Manau. V. Putinui bus labai sunku judėti po pasaulį, nes labai daug šalių privalėtų jį suimti“, – kalbėjo Jungtinės Karalystės vicepremjeras Dominicas Raabas.

Manau. V. Putinui bus labai sunku judėti po pasaulį, nes labai daug šalių privalėtų jį suimti.

 

Maskva rami. Rėžia, kad Tarptautinis Baudžiamojo Teismo sprendimai Rusijai negalioja. Tad ir arešto orderiai – niekiniai.

„Rusija nėra Tarptautinio Baudžiamojo Teismo Romos statuto dalyvė ir įsipareigojimų neturi. Ir galimi arešto receptai mums bus niekiniai“, – pranešė Rusijos Užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova.

Pagal šį arešto orderį V. Putinas už Rusijos ribų turėtų būti suimtas 123 pasaulio šalyse. Beje, būtent Lietuva pirmoji inicijavo tyrimus.

„Turime teisinį žingsnį – arešto orderį, kuris įpareigoja 123 valstybes, kurios ratifikavusios Romos statutą, jį sulaikyti ir perduoti. Lietuva buvo pirmoji, kuri kreipėsi į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą. Taip pat verta paminėti, kad Lietuvos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą pagal universalią jurisdikciją. Ir šiandien akivaizdu, kad Lietuva yra viena iš lyderiaujančių valstybių. Ir dar vienas svarbus momentas, kad Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) patvirtino Lietuvos stojimą į EŽTT bylos „Ukraina prieš Rusiją“ prisijungimą“, – komentavo teisingumo ministrė Ewelina  Dobrowolska.

Bet realybė tokia, kad V. Putinas gali skraidyti ir į Kiniją, ir net į Ameriką, jeigu tik jį kas priimtų.

Rašyti komentarą
Komentarai (29)

žiūrim ką turim

Trys gorilos iš jankių karinės bazės Okinavoje pagrobė, surišo, sumušė ir išprievartavo 12 metukų japoniukę. Ir paliko surištą mirti. Per kažkokį stebuklą mergytė išsigelbėjo. Skandalas kilo toks kad vyriausias vadas admirolas makas išlėkė iš posto. "100 garsiausių teismo procesų". O hagos nabagai kur? Napalm girl. you tubėj.. Songme skerdynės. Kur tas pyderfilų teismas? A, jankių bijo kad į šunų maistą neperdirbtų.

to putino galas

tave patvarkė tuo galu? Jeigu net milijonų žudikas sralinas turi kąpą prie Kremlaus sienos, nors jo vieta šunų kapinėse.

labasraicai, galų gale

paaiškinkit kokiu teisiniu pagrindu kruvinas žudikas kukurūznikas, kuris turėjo būt penkis kart pakartas, kad ir už Vengrijos žudynes, vienas iš artimiausios gruzino sralino aplinkos, Rusijos Krymą atidavė ukrapam?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS