Kinijos užsienio reikalų ministras beveik mėnesį nesirodo viešumoje: kas žinoma | kl.lt

KINIJOS UŽSIENIO REIKALŲ MINISTRAS BEVEIK MĖNESĮ NESIRODO VIEŠUMOJE: KAS ŽINOMA

  • 2

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas (Čin Gangas) viešumoje nesirodo beveik mėnesį, o tai kelia daugybę klausimų apie tai, kur jis yra.

Štai kas iki šiol yra žinoma apie vieną iš Kinijos aukščiausio rango diplomatų:

Kas yra Qin Gangas?

2022 metų gruodį užsienio reikalų ministru paskirtas Qin Gangas vertinamas kaip prezidento Xi Jinpingo (Si Dzinpingo) patikėtinis.

57 metų vyras kelerius metus dirbo Kinijos ambasadoje Londone ir laisvai kalba angliškai.

Qin Gangas pelnė „kovinio vilko“ reputaciją – taip vadinami naujosios kartos Kinijos diplomatai, kurie neretai į Vakarų kritiką Pekino atžvilgiu reaguoja itin aršiai.

2020 metais jis pareiškė, kad Kinijos įvaizdis Vakaruose smarkiai pablogėjo, kadangi europiečiai ir amerikiečiai, o ypač žiniasklaida, niekada nepriėmė Kinijos politinės sistemos ar jos ekonominio pakilimo.

Dirbdamas ambasadoriumi JAV, Qin Gangas pagerino savo žinomumą dalyvaudamas viešuose renginiuose Vašingtone ir kalbėdamas su žiniasklaida, kur aiškino Kinijos poziciją įvairiais klausimais.

Nuo pat paskyrimo ministru jo darbotvarkė buvo labai įtempta: jis lankėsi Afrikoje, Europoje ir Vidurinėje Azijoje, taip pat priiminėjo aukšto rango užsienio pareigūnus Pekine.

Kas žinoma apie jo buvimo vietą?

Qin Gangas viešai nesirodė nuo birželio 25 dienos, kai Pekine susitiko su Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotoju Andrejumi Rudenka.

Po dviejų savaičių jis nepasirodė Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) aukščiausiojo lygio susitikime, todėl kilo susirūpinimas dėl jo buvimo vietos.

Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad tame susitikime Qin Gangas nedalyvavo dėl sveikatos priežasčių.

Tačiau tai nepadėjo sumažinti internete plintančių spėlionių.

„Visi dėl kažko nerimauja, bet negali apie tai kalbėti viešai“, – socialiniame tinkle „Weibo“ teigė valstybinio laikraščio „Global Times“ apžvalgininkas Hu Xijinas (Hu Sidzinas)

„Reikia rasti pusiausvyrą tarp padėties išsaugojimo ir visuomenės teisės žinoti“, – nurodė jis.

Nuo to laiko, kai ministras nedalyvavo ASEAN viršūnių susitikime, Užsienio reikalų ministerija vengia atsakyti į klausimus apie jo buvimo vietą.

Kas atstovauja Kinijai vietoje jo?

Šiuo metu Kinijos užsienio reikalų ministerija neturi asmens, galinčio pakeisti Qin Gango.

Anksčiau šį mėnesį netikėtai buvo atšaukta Europos Sąjungos užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio (Žozefo Borelio) viešnagė Pekine.

Penktadienį agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretoriaus Jameso Cleverly (Džeimso Kleverlio) vizitas irgi buvo atidėtas, kadangi nėra Qin Gango.

Kinijos vyriausiasis diplomatas Wang Yi (Vang I) perėmė dalį Qin Gango atsakomybių ir šią savaitę vyksta į Afriką dalyvauti Johanesburge vykstančiame ekonominio bloko BRICS susitikime, kur aptars saugumo klausimus.

Pekinas pirmadienį tvirtino, kad šiuo metu Kinijos diplomatinė veikla funkcionuoja kaip įprastai.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Mao Ning, paklausta apie jau beveik mėnesį nematytą Qin Gango, žurnalistams nurodė, kad jokios informacijos apie jį neturi.

Tačiau Užsienio reikalų ministerijai jau mėnesį neturint matomo vadovo, ims kilti abejonių dėl jos funkcionavimo.

„Kai vyriausiasis pareigūnas išnyksta, visi organizacijos nariai sustingsta“, – socialiniame tinkle „Twitter“ pareiškė buvęs Kinijos verslo ir politikos veikėjas Desmondas Shumas (Desmondas Šumas).

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Pakrante

Jeigu toks mondras,kur tu buvai tuo metu !

Adolf Galland

Atostogavo Preiloje. Keista kaip VSD - kgb sekliai pramiegojo. Ale nieko keisto, matomai NATO summito metu degustavo prancūzišką vyna, kurio nesugebėjo atskirt nuo Krymo Massandros

SUSIJUSIOS NAUJIENOS