Ukrainą siaubiančiai Rusijai – dar daugiau sankcijų: tarp jų – laivų blokada | kl.lt

UKRAINĄ SIAUBIANČIAI RUSIJAI – DAR DAUGIAU SANKCIJŲ: TARP JŲ – LAIVŲ BLOKADA

Ukrainą dvidešimt trečiąją dieną siaubiančią Rusiją pasaulis dar labiau spaudžia į kampą – pranešta apie naujas sankcijas. Tarp jų – laivų blokada.

Japonija paskelbė Rusijai naujas sankcijas

Japonija paskelbė Rusijai naujas sankcijas ir įšaldė dar daugiau šios šalies piliečių ir organizacijų turtą, remdamasi vyriausybe Tokijuje, pranešė naujienų agentūra „Kyodo“.

Tarp nubaustųjų – Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU vadovas ir ginklų eksporto įmonė „Rosoboronexport“.

Dabar Japonija jau taiko sankcijas 95 Rusijos piliečiams ir grupėms. Baudžiamųjų priemonių imtasi dėl Maskvos sukelto karo Ukrainoje.

Be kita ko, įšaldytas Rusijos prezidento Vladimiro Putino, šalies centrinio banko ir Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos turtas.

Dvidešimt trečioji karo Ukrainoje diena

Scanpix nuotr.

Švedijos uostų darbuotojai paskelbė su Rusija susijusių laivų blokadą

Švedijos uostų darbuotojų profesinė sąjunga nusprendė pradėti Rusijos ir su ja susijusių laivų blokadą, skelbia Švedijos visuomeninė transliuotoja SVT.

Ji pažymi, kad prieš dvi savaites Švedijos uostų darbuotojų profesinė sąjunga paragino infrastruktūros ministrą Tomą Enerotą stabdyti Rusijos ir su Rusija susijusių laivų aptarnavimą Švedijos uostuose, antraip jie patys inicijuotų tokią blokadą. Ketvirtadienį vykusiame posėdyje profesinės sąjungos vadovybė nusprendė įgyvendinti savo iniciatyvą.

„Informavome darbdavių organizaciją ir tarpininkavimo instituciją, kad bus įvesta blokada“, – sakė Švedijos uostų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas Ericas Helgesonas (Erikas Helgesonas).

Pasak jo, blokada bus taikoma laivams, vykstantiems į Rusiją ir atvykstantiems iš jos, laivams, gabenantiems rusiškus krovinius, taip pat Rusijai priklausantiems laivams. Tai reiškia, kad Švedijos uostuose tokie laivai nebus pakraunami ar iškraunami, buksiruojami ar švartuojami.

E. Helgesonas sakė, kad blokada prasidės kovo 28-ąją, tačiau ji gali prasidėti ir anksčiau, jei prireiks.

Savo ruožtu Švedijos uostų darbdavių organizacija pareiškė, kad ji taip pat yra susirūpinusi dėl padėties Ukrainoje, tačiau mananti, kad tokie apribojimai gali būti įvedami tik visos Europos Sąjungos mastu.

„Mus pasiekė žinia, kad Uostų darbuotojų profesinė sąjunga įspėjo apie paramos Ukrainai priemones. Turėsime tai išnagrinėti vadovaudamiesi Švedijos įstatymais“, – sakė Švedijos uostų darbdavių organizacijos vadovas Markusas Dahlstenas.

Jis paragino šalies vyriausybę pateikti aiškias rekomendacijas.

„Norime, kad vyriausybė priimtų aiškesnius sprendimus dėl to, kaip Rusijos kontroliuojami laivai turėtų būti aptarnaujami Švedijos uostuose – tai padaryti vyriausybę mes jau raginome“, – pridūrė M.  Dahlstenas.

Didžioji Britanija atšaukė Rusijos propagandinės televizijos RT licenciją

Jungtinė Karalystė atšaukė licenciją transliuoti šalyje Rusijos valstybinei televizijai RT, plečiant atsakomąsias priemones Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą.

Britanijos transliuotojų priežiūros institucija „Ofcom“ „šiandien atšaukė RT licenciją transliuoti JK. Sprendimas įsigalioja nedelsiant“, sakoma agentūros pranešime. „Ofcom“ pridūrė nemanant, jog RT, laikomai Kremliaus propagandos ruporu, toliau veikti šalyje būtų „derama ir teisinga“.

Panašus draudimas anksčiau šį mėnesį buvo įvestas Europos Sąjungoje, Vakarų valstybėms siekiant nubausti Rusiją už karą Ukrainoje.

Prokremliško kanalo transliacijos Britanijoje pastarosiomis savaitėmis nutrūko dėl ES veiksmų, nes Britanijos kabelinės televizijos tinklai RT signalą gauna per Europoje įsikūrusias ryšių palydovų bendroves.

Tačiau „Ofcom“ RT licenciją panaikino tik penktadienį.

Priežiūros tarnybos pranešime sakoma, kad šis sprendimas buvo priimtas vykdant 29 tyrimus dėl „nešališkumo RT žiniose ir nušviečiant aktualias naujienas apie Rusijos invaziją Ukrainoje“.

„Mūsų nuomone, problemų, iškilusių per labai trumpą laiką, apimtis ir potencialiai rimtas pobūdis kelia didelį susirūpinimą“, – pridūrė „Ofcom“ ir atkreipė dėmesį, kad RT ir anksčiau ne kartą buvo iškilę problemų dėl transliuotojams keliamų reikalavimų nesilaikymo.

Už ankstesnius nešališkumo principo pažeidimus „Ofcom“ skyrė RT 200 tūkst. svarų (238 tūkst. eurų) baudą.

Tačiau kai kurie baiminasi, kad atšaukus RT licenciją Kremlius gali imtis atsakomųjų veiksmų prieš Rusijoje tebeveikiančius Britanijos transliuotojus, įskaitant BBC ir „Sky News“.

Rusijos užsienio reikalų ministerija praėjusį mėnesį pareiškė, kad į bet kokį RT licencijos sustabdymą bus reaguojama atsakomosiomis priemonėmis.

Kai Vokietija vasario pradžioje uždraudė RT transliacijas vokiečių kalba, šalies visuomeninis transliuotojas „Deutsche Welle“ buvo priverstas uždaryti savo biurą Maskvoje.

„Žiniasklaidos slopinimas“

Reaguodama į „Ofcom“ sprendimą RT vyriausiosios redaktorės pavaduotoja Ana Belkina pareiškė, kad reguliuotojas tik „iš išorės yra nepriklausomas“ bet iš tiesų yra „ne kas kita, kaip vyriausybės įrankis, paklūstantis jos valiai slopinant žiniasklaidą“.

Ji pridūrė, kad reguliuotojas savo sprendimą, „atėmusį iš JK visuomenės prieigą prie informacijos“, aiškino „grynai politinėmis priežastimis, tiesiogiai susijusiomis su padėtimi Ukrainoje“.

2014 metais JK skirtą tarnybą atidariusi televizija RT buvo nuolat kaltinama Rusijos vyriausybės propagandos platinimu.

Britų politikai ir kiti visuomenės veikėjai dažnai sulaukdavo kritikos dėl savo pasirodymų RT.

Škotijos buvęs pirmasis ministras Alexas Salmondas (Aleksas Salmondas)  praėjusį mėnesį paskelbė, kad sustabdo savo laidą RT, Maskvai pradėjus invaziją į Ukrainą.

Tuo pat metu JK ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) parlamentui pranešė, kad kultūros sekretorė Nadine Dorries (Nadin Doris) paprašė „Ofcom“ peržiūrėti kanalo transliavimo licenciją.

Laiške JK transliuotojų priežiūros institucijai sekretorė paragino ją imtis „savalaikių ir skaidrių“ veiksmų prieš šią Rusijos televiziją, kuri skleidžia „žalingą informaciją“.

Paaiškindama savo sprendimą „Ofcom“ nurodė, kad įvertino įvairius faktorius, taip pat ir televizijos ryšius su Rusijos vyriausybe.

Institucijos atliktas tyrimas patvirtino, kad „RT finansuoja Rusijos valstybė, neseniai surengusi invaziją į kaimyninę suverenią valstybę“, sakoma „Ofcom“ pranešime.

Transliuotojų priežiūros institucija taip pat pabrėžė, kad nuo invazijos į Ukrainą pradžios Rusija priėmė naujų įstatymų, „veiksmingai kriminalizuojančių bet kokią nepriklausomą žurnalistiką, kuri nukrypsta nuo Rusijos valdžios oficialaus naujienų naratyvo“.

„Priėjome išvados, jog mūsų neįtikina, kad RT būtų atsakingas transliuotojas dabartinėmis aplinkybėmis“, – nurodė „Ofcom“.

Gairės: karas Ukrainoje, sankcijos, Rusija, sankcijos Rusijai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS