Greitai Lietuvą pasieks nauja vakcina nuo COVID-19: žinojome, kad virusas kis | kl.lt

GREITAI LIETUVĄ PASIEKS NAUJA VAKCINA NUO COVID-19: ŽINOJOME, KAD VIRUSAS KIS

  • 25

Norint apsisaugoti nuo gripo ir naujos COVID-19 atmainos bus galima skiepytis jau spalį, praneša LNK.

Plačiau papasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Greta Gargasienė.

– Kokio gripo šiemet laukti Lietuvoje? Ką rodo Australijos pavyzdys?

– Australijos pavyzdys nedžiugina. Sergamumas gripu pasiekė dideles aukštumas. 80 proc. visų susirgusiųjų yra vaikai. Taip yra todėl, kad vaikų skiepijimas nuo gripo yra nepakankamas arba labai mažas kaip ir Lietuvoje. Dažniausiai skiepijasi rizikos grupės priklausantys asmenys. Tėvai gripą prilygina peršalimo ligai ir nesupranta šios ligos žalos ir galimų komplikacijų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Ar gripas Australijoje lengviau užkrečiamas, ar jis stipresnis nei įprastai?

– Rodikliai nerodo, kad būtų kažkokių mirtingumo ar hospitalizacijos atvejų, tik bendras sergamumo lygis aukštesnis. Šių metų sergamumo rodiklis buvo didesnis nei ankstesnių penkerių metų. Pasibaigė pandemija, pasibaigė visi ribojimai, tačiau sergamumas niekur nedingo. Grįžta visos tos infekcijos, kurios visada karaliavo peršalimo ligų sezonu, o tas karalius visada ir buvo gripas.

– Spalį jau galės skiepytis suaugę. O nuo kada bus galima skiepyti vaikus?

– Gripo vakcina rekomenduojama visai populiacijai. Vaikai nuo 6 mėn. gali būti skiepijami. Nemokamai gali skiepytis rizikos grupei priklausantys asmenys. Visi kiti gali pasiskiepyti mokamai. Reikia kreiptis pas šeimos gydytoją arba į privačias gydymo įstaigas.

– Kokios šiemet bus vakcinos? Būna trivalentės, keturvalentės, ką tai iš viso reiškia?

– Keletą metų iš eilės turime keturvalentę gripo vakciną. Ji suteikia didesnę apsaugą. Keturvalentė vakcina reiškia, kad vakcinos sudėtyje yra keturios pagrindinės sudedamosios dalys, kurios apsaugo nuo cirkuliuojančio gripo viruso. Trivalentė reiškia, kad tik trys dalys.

– O kodėl reikia skiepytis nuo COVID-19? Juk jau pragyvenome pandemiją.

– Mums jau įprasta girdėti, kad kiekvienais metais gripo vakcinos sudėtis keičiasi. Gripo virusas kinta ir ta vakcina pritaikoma tam gripo pokyčiui. Tas pats ir su COVID-19 vakcina. Mes ir tikėjome, ir žinojome, kad tas virusas kis. Ši nauja vakcina pritaikyta naujoms COVID-19 atmainoms ir greitu metu pasieks Lietuvą.

– Kokia dabar nauja atmaina?

– Tai nėra visiškai nauja atmaina. Tai yra „Omicron“ varianto dalinė mutacija.

– Ar pakankamai žmonių skiepijosi nuo COVID-19? Ar skaičiai jau mažėja?

– Taip, jie mažėja. Pirmaisiais metais, kai atsirado vakcina, nenusileidome kitoms Europos Sąjungos šalims. Tačiau su kiekviena vakcinos doze skaičius mažėjo. Atsirado aktyvesnis judėjimas prieš vakcinas.

Rašyti komentarą
Komentarai (25)

Lina

Isgamos jau i kudikius nusitaike , von padlos i sikna sau susikiskit marmalus

Vatnykas

Aš skiepijuosi nuo abiejų ligų, todėl ir nesergu. O jūs kaip norit. Tik nesakykit paskui, kad dėl visko kaltas Putinas.

To aidas

Ka tu čia pezi blt. Kokiu as covido daleliu galiu paskleist, jeigu as nesergu. Kažkaip ir nesusirgau, ir nenumiriau, ir darbe nepriverte skiepintis. Pampersus užsidek, nes nuo covido tokie kaip tu labiausia viduriuojat
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS