Būna ir taip: siūlo skiepytis, tačiau trūksta vakcinų | kl.lt

BŪNA IR TAIP: SIŪLO SKIEPYTIS, TAČIAU TRŪKSTA VAKCINŲ

  • 3

Nors Sveikatos apsaugos ministerija ragina pasiskiepyti nuo COVID-19, bet taip pat pripažįsta, kad dar praėjusią savaitę trys Lietuvos savivaldybės neturėjo nė vienos vakcinos nuo COVID-19. LNK žurnalistas apie tai kalbėjosi su Nacionalinio sveikatos centro gydytoja epidemiologe Daiva Razmuviene.

– Vakcina, tiek COVID-19, tiek nuo gripo skiepyti rizikos grupių asmenims buvo įsigyta ir jau rugsėjį pristatyta į Lietuvą. Sveikatos priežiūros įstaigos, norėdamos įsigyti šią vakciną, turi užsiregistruoti, tiesiog paprašyti jos, kad joms būtų pristatytas tam tikras norimas kiekis. Kadangi iš asmens sveikatos priežiūros įstaigų tie prašymai buvo gana vangūs, šiuo metu yra užsisakiusios virš 200 gydymo įstaigų, kurios tą vakciną norėtų turėt. Ir asmenys galės pasiskiepyti. Jūsų minimi rajonai – vienas iš jų buvo Panevėžio – jau yra pateikę tą poreikį ir po pietų bus patikslintas kiekis, kiek jiems turėtų būti pristatyta. Bet tokia informacija, kad asmuo gali pasiskiepyti bet kurioje sveikatos priežiūros įstaigoje, leido tam tikroms įstaigoms neužsisakinėti vakcinos, nukreipiant savo pacientus į kitas asmens sveikatos priežiūros įstaigas, nepasitikslinus, ar ta, į kurią kreipiasi, turi COVID-19 vakcinos. Tai va ta situacija tokia šiais metais – organizaciniai dalykai truputį strigo ir medikų aktyvumas per mažas.

– Bet ir visuomenės turbūt yra šioks toks skepsis – skiepytis ar nesiskiepyti. Nes, rodos, didžioji COVID-19 pavojaus banga praėjo, yra daug įvairių nuomonių apie tai, kokios tos vakcinos ir kaip jos suveikia. Tai ar jūs pastebite tą ir skaičiuose?

– Taip, be abejonės. Kadangi visuomenėje po pandemijos, iš tiesų, toks, kaip jūs sakote, skepsis, ne vien dėl COVID-19 skiepų, bet ir dėl kitų vakcinų, dėl vaikų programinio skiepijimo kalendoriaus. Tai galbūt ta informacija tokia, kad pandemija dar kaip ir nepaskelbta oficialiai pasibaigusia, tačiau vakcina nuo COVID-19 yra skirta šiam sezonui. Reiškia ta vakcina bus kiekvienais metais kaip gripo vakcina, skirta būtent tam sezonui, o tas šaltasis metų sezonas turi pradžią ir pabaigą. Tai nebus skiepijimas visus metus, kaip buvo su pandemijos laikotarpiu 2020-2021 m., kai ištisus metus galėjai skiepytis. Dabar būtent ši vakcina skirta tik šiam sezonui. Gal todėl asmens sveikatos priežiūros įstaigos, visuomenė, aišku, lydima ir to skepsio… Ir toks apatiškas kreipimasis, tiek iš vienos pusės, tiek per mažai informacijos buvo iš medikų pusės.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokios yra tos vakcinos ir nuo ko? Kalbant apie COVID-19 konkrečiai, kokiai atmainai jos skirtos šį sezoną?

– Būtent ta vakcina nuo COVID-19 infekcijos yra tikslinė vakcina nuo XBB.1.5, tą pavadinimą girdėjom visi. Nes šitas omikrono subvariantas dabartiniu metu cirkuliuoja tiek Lietuvoje, tiek Europoje, ir vakcina pagaminta tik prieš šį sukėlėją, kuris yra dominuojantis. Ir tik prieš vieną, nėra pridėta kitų sukėlėjų, kurie jau Lietuvoje ar pasaulyje nebeegzistuoja. Tiesiog pakito ir dabar mes turėtume pasiskiepyti nuo šio sukėlėjo.

– Mes taip pat girdime istorijų iš tėvų, kurie pasakoja, kad gal rugsėjį būtų norėję paskiepyt savo vaikus nuo gripo, bet poliklinikose nebuvo tos vakcinos. Ir dabar jie to padaryti negali, nes vaikai jau sloguoja, serga kitom ligom ir daugybė kitų priežasčių. Ar su gripo vakcina yra panaši istorija kaip ir su COVID-19 vakcina?

– Ne. Kadangi gripo vakcina yra užsakoma kitu keliu, ankstesniu laiku, – nes labai sunku buvo įvardyti, niekas negalėjo pasakyti, kokia COVID-19 atmaina bus šį sezoną – gripo vakcinos sudėtis yra pateikiama iš nepriklausomų ekspertų, iš CDC ekspertų jau kažkur apie vasario pabaigą-kovo mėnesį. Ir gamintojas jau pagamina vakciną būtent prieš tuos štamus, kurie cirkuliuos būtent šį sezoną. Ir vakcina pasiekia šalis paprastai apie rugsėjo mėnesį. Nes gripo vakciną taip pat reikia gaminti. Jeigu kovą yra žinoma sudėtis, kokia cirkuliuos, reiškia, reikia laiko – mažiausiai pusės metų. Lietuvą šiais metais vakcina pasiekė, sakyčiau, labai anksti, rugsėjo pirmomis dienomis. Ir ji buvo pradėta išvežioti. Norint pristatyti tą vakciną į gydymo įstaigas yra labai svarbi logistika, viską supakuoti, sužymėti, ir išvežioti į 517 gydymo įstaigų. Tai tas darbas užtrunka beveik mėnesį ir tos įstaigos, kurios gavo anksčiau, jos pradėjo skiepijimus anksčiau, kurios gavo rugsėjo antroj pusėj – pradėjo vėliau.

Tai va ta situacija tokia šiais metais – organizaciniai dalykai truputį strigo ir medikų aktyvumas per mažas.

– Bet tai nesusiję su jų prašymais, jų logistika, jų vėlavimu, tai yra tiesiog bendras procesas visose šalyse, jūs tą sakote?

– Taip, taip yra visose šalyse. Lygiai taip pat pas mus kiekvienais metais. Nes pats aktyvumas ir iš visuomenės pusės, ir galimybė skiepytis visose įstaigose… Jau galima skiepytis spalį, lapkritį, na, ir gruodį iki Kalėdų. Šiais metais rugsėjo mėnesį jau pasiskiepijo beveik 30 tūkst. žmonių nuo gripo. Tai spalio mėnuo, ko gero, bus dar aktyvesnis, daugiau bus pasiskiepijusių asmenų. Jeigu vakcina, sakykime, praėjusiais, dar už praeitais metais buvo pristatyta spalio pradžioje, tai, be abejonės, tie skiepijimai ir prasideda vėliau. Tai šie metai buvo kaip tik tokie, kai buvo laiku pristatyta. Kol kas sergančiųjų tiek COVID-19, tiek gripu skaičius po truputį auga, bet tai yra normalu šaltuoju sezonu. Ir jeigu kas turi norą, tikrai suras galimybę ateiti pasiskiepyti. Tikrai dar nėra per vėlu.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

N

Karoliniškėse tas pats...

Rici

Vilniuje, LAZDYNŲ POLIKLINIKA ,laukiau užsiregistraves 2 savaites,likus dienai iki skiepo,paskambino,kad baigėsi vakcina.PONAS V. MATULAI čia viskas tvarkoj?Covid vakcinos išvis nėra, kada bus nieks nežino.Svarbu reklama išmest SAM.

Bukalauru mahinacijos

Pripirkti nereikalingu vakcinu, po menesio pastebeti, kad galiojimas baigesi, utelizuoti, poto ismestus vagonus su vakcina privezti sau i dvara ir pardavineti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS