Sprendžia dilemą: skiepytis nuo COVID-19 ar ne | kl.lt

SPRENDŽIA DILEMĄ: SKIEPYTIS NUO COVID-19 AR NE

  • 27

Panašu, kad COVID-19 ir vėl primena apie save. Amerikoje, Jungtinėje Karalystėje ir Kinijoje daugėja užsikrėtusiųjų, o užsienio žiniasklaida mirga nuo antraščių apie aptiktą naują COVID-19 atmainą, praneša LNK.

„Paskutinis COVID-19 variantas – BA2.86. Praėjusią savaitę turėjome tik keletą atvejų, tačiau tie atvejai buvo patvirtinti daugelyje šalių, o tai rodo, kad jau galime turėti platesnį šio varianto geografinį paplitimą“, – teigė Indianapolio universiteto profesorė Shandy Dearth.

Nauja atmaina – Omikron palikuonis. Jis jau pastebėtas Izraelyje, Jungtinėje Karalystėje ir dalyje Europos šalių.

„Pasaulio sveikatos organizacija pažymėjo, kad šis variantas turi 36 mutacijas, tai normalu, virusai taip daro, to tikimasi. Tačiau 36 mutacijos atrodo daug“, – aiškino S. Dearth.

„Atvejų proporcija kyla, tačiau tą tiesiogiai susieti su kažkokiais atvejų augimais visame pasaulyje yra praktiškai sudėtinga ir, sakyčiau, kad to kažkokio labai ryškaus augimo šiuo metu net nesimato“, – tikino virusologas Gytis Dudas.

Kol mokslininkai bando išsiaiškinti daugiau detalių apie naująją atmainą, augantis sergančiųjų skaičius pastebimas ir Lietuvoje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Iš tų trijų infekcijų – gripo, COVID-19 infekcijos ir peršalimo ligų – didžiausi sergamumo skaičiai dabar registruojami būtent COVID-19 infekcijos“, – informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovė Daiva Razmuvienė.

Artėjant šaltajam sezonui, viršutinių kvėpavimo takų ligų tik daugės.

„Jeigu bus siūlomi skiepai nuo gripo, nuo koronaviruso, taip, jie nelabai pasižymi šiais laikais kažkokia ženklia apsauga nuo užsikrėtimo. Tarkim, gripo skiepų atveju tai niekada nebuvo tiesa. Tačiau mes žinome, kad tokie skiepai saugo nuo sunkesnės ligos“, – sakė G. Dudas.

Šiuo metu po gydymo įstaigas kaip tik išvežiojamos vakcinos nuo gripo, iki spalio Lietuvą pasiekti turėtų ir atnaujintos COVID-19 vakcinos.

Didžiausi sergamumo skaičiai dabar registruojami būtent COVID-19 infekcijos.

„Šiuo metu yra nupirkta daugiau nei 200 tūkst. gripo vakcinų Lietuvoje. Kalbant apie atnaujintas COVID-19 vakcinas, jų yra virš 100 tūkst“, – tvirtino Sveikatos apsaugos ministerijos patarėja Ginreta Megelinskienė.

Vieni pakalbinti žmonės teigė, kad žada skiepytis nuo gripo, tačiau jiems jau mažiau rūpi vakcinos nuo COVID-19. Kiti sakė dar nežinantys, ar skiepysis išvis, ketina dar pagalvoti ar pasitarti su gydytojais.

Anot virusologų, jei dar nėra, anksčiau ar vėliau naujasis COVID-19 variantas atklys ir į Lietuvą. Užsikrėsti rizika didesnė, tačiau situacijos ekspertai dramatizuoti nelinkę.

„Pats faktas, kad žmonės yra ir skiepyti, ir dažniausiai persirgę tiesiog kelia abejonių, ar kažkokia atmaina, kilusi iš Omikron, galėtų sukelti panašaus lygio problemų“, – teigė virusologas.

Nemokamai tiek nuo COVID-19, tiek nuo gripo pasiskiepyti gali priklausantys rizikos grupei – tai lėtinėmis, onkologinėmis, imunosupresinėmis ligomis sergantys, taip pat nėščiosios, medikai, socialinės globos ir slaugos darbuotojai. Visi kiti skiepijasi iš savo kišenės.

Vieno vizito metu žmogus gali būti paskiepytas nuo abiejų infekcijų – į vieną ranką gaunant skiepą nuo gripo, į kitą – nuo COVID-19.

Praėjusį sezoną itin išaugo gripu sergančių vaikų skaičius. Gyventojai skiepijosi aktyviau, tačiau nuo kitų šalių atsilieka.

„Visumoje, sakykime, nuo gripo kiekvienais metais vis dėlto vyresnių asmenų skaičiuje pasiskiepijusių išlieka apie 20 proc., o visos Lietuvos gyventojų mastu siekia apie 10 proc. Aišku, tai nėra daug, mes, ko gero, kokie penkti nuo galo Europos Sąjungos šalyse“, – sakė D. Razmuvienė.

Praėjusį sezoną nuo gripo mirė aštuoniolika žmonių, šešiolika iš jų pasiskiepiję nuo gripo nebuvo.

Rašyti komentarą
Komentarai (27)

keidanskas

Drg landsbirkis,skelbė ,kad gyvensime kaip Švedijoje ,bankomatas paskelbė gerovės valstybę, o dulkinu maišu trenktas,kad pasiskiepijus nesusirgsime covidu.Sąmokslo teorijos ir netikėjimo mokslu atstovai sakė ,kad po antrojo skiepo ,praėjus 50-iai dienų, trenks insultas.Man taip ir atsitiko.Atsipaipaliojus po insulto,laba diena,covidas.Tai kaip jūs manote elgsiuosi aš?Dar gyventi nenusibodo,tad renkuosi netikėjimą mokslu ir šalin rankas nuo kano kūno ir mano šeimos,žudikai!

Rokas

Man kovidas sugražino ankologija čiulpu! kuri buvo užgesusi 7 metus, ir turėjau 3 skiepus! neaišku kaip butu buve be skiepu.

Rasa

Ypatingai daug visur rašė ir tiem aferistam Vaitkus dėl to medikas prof buvo išmestas iš darbo
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS