Prof. M. Kliučinskas: Kauno klinikose laukiame visų gimdyvių | kl.lt

PROF. M. KLIUČINSKAS: KAUNO KLINIKOSE LAUKIAME VISŲ GIMDYVIŲ

Būsimas mamas aplanko laimė, laukimas, bet kartu su šiomis emocijomis ateina ir nežinomybė – kokia patirtis laukia, ko tikėtis gimdymo metu? 

Moterys nori būti pasiruošusios, kad susitikimo su naujagimiu dieną jaustų kuo mažiau nerimo. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovas prof. Mindaugas Kliučinskas pasakojo apie gimdymą Kauno klinikose ir kaip tam pasiruošti.

– Kas gali atvykti gimdyti į Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos kliniką?

– Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje suteikiama galimybė gimdyti visoms norinčioms moterims – jos į Kauno klinikas gali atvykti prasidėjus reguliariems gimdos susitraukimams ar nutekėjus vaisiaus vandenims. Nėščiųjų ir gimdyvių priimamajame taip pat konsultuojamos ir nėščiosios, kurioms reikalinga skubi akušerinė pagalba, pavyzdžiui, moteris nustojo jausti vaisiaus judesius, atsirado kraujingų išskyrų iš genitalijų. Šiais atvejais gydytojo siuntimo nereikia.

Moterys, turinčios gretutinių susirgimų, didelę riziką gimdymo komplikacijoms arba kurių vaisiui nustatytos patologijos, privalo gimdyti Perinatologijos centruose tam, kad gimdančiai moteriai ir/ar jos naujagimiui būtų laiku suteikta aukščiausio lygio specialistų pagalba, panaudojant moderniausią medicininę įrangą. Kauno klinikos yra vienas iš dviejų Perinatologijos centrų Lietuvoje, todėl dalis moterų tiesiogiai nukreipiamos gimdyti čia.

– Ar turint siuntimą gimdyti Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje galima atvykti į ligoninę anksčiau?

– Moterims, turinčioms siuntimą gimdymui Kauno klinikose, rekomenduojame į ligoninę atvykti tiksliai, kaip nurodyta konsultavusio gydytojo siuntime arba anksčiau, jei nutekėjo vaisiaus vandenys, prasidėjo gimdymas arba reikalinga kitokia skubi pagalba.

Kartais moterį turime stacionarizuoti ligoninėje anksčiau ir iki gimdymo pradžios ar gimdymo sužadinimo privalome stebėti jos ir vaisiaus būklę, skirti gydymą.

Džiugina, kad nėščiosios vis labiau tai supranta ir į ligoninę atvyksta tik tada, kai tikrai reikia.

– Ar yra galimybė prieš gimdymą atvykti į kliniką ir pamatyti viską savo akimis?

– Pasibaigus pandemijai, veiklą vėl atnaujino paskaitas „Akademija šeimai“ – organizuojame susitikimus, diskusijas, seminarus šeimoms ir nėščiosioms moterims, leidžiame apžiūrėti kliniką, jos palatas. Yra galimybė apžiūrėti kliniką ir virtualiai nuorodoje: https://bit.ly/3PB2vHC

– Kiek žmonių gali dalyvauti gimdyme?

Moterys turėtų atsakingai rinktis, ką kviečia dalyvauti jai labai svarbiame gyvenimo įvykyje.

– Rekomenduojame gimdymo metu dalyvauti vienam moteriai artimiausiam asmeniui.  Kartais gimdyme gali dalyvauti du žmonės, pavyzdžiui, jei gimdyvė atvyksta kartu su dula. Noriu pabrėžti, kad moterys turėtų atsakingai rinktis, ką kviečia dalyvauti jai labai svarbiame gyvenimo įvykyje. Gimdyme dalyvaujantis žmogus turi būti stiprus tiek psichologiškai, tiek fiziškai, galintis padėti gimdančiai moteriai.

– Ką atvykstant į gimdymą reikia turėti su savimi?

Reikia turėti asmeninius dokumentus, nėščiosios kortelę, atliktų tyrimų rezultatus, kasdien naudojamas asmens higienos priemones. Galima turėti naujagimiui rūbelius, sauskelnes ir kitus moteriai atrodančius būtinus daiktus, su kuriais ji nesiskiria. Svarbiausia – geras nusiteikimas, gera emocija bei pasitikėjimas medicinos personalu. 

– Ar klinikoje gimdyvėms teikiama psichologinė pagalba?

– Jau keleri metai psichologinę pagalbą Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje teikia dirbanti medicinos psichologė. Pastaruoju metu didėjant psichologinės pagalbos poreikiui, planuojame didinti jos darbo laiką klinikoje.

Kiekviena nėščioji, pagimdžiusi ar onkoginekologinės ligos diagnozę išgirdusi moteris gali susitikti su psichologe pokalbiui, tereikia šį norą išsakyti akušerei, slaugytojai ar gydytojui. Siekiame, kad kiekviena perinatalinę netektį patyrusi šeima būtų konsultuojama socialinio darbuotojo ir medicinos psichologo. Taip pat mokome klinikos personalą atpažinti požymius ir gebėti pastebėti, kada moteriai reikalinga psichologinė pagalba.

– Ką dar reikėtų žinoti apie gimdymą Kauno klinikos ir akušerinę pagalbą?

– Jau dešimtmetį Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje mažos gimdymo rizikos atvejais pacientes savarankiškai prižiūri akušerės. Sudarome akušerėms sąlygas profesiniam tobulėjimui, skatiname pažinti netradicines, gimdymo procesą lengvinančias metodikas. Dešimt klinikos akušerių dalyvavo meksikietės pribuvėjos mokymuose, siekiant labiau pažinti gimdymo psichologiją, pagalbos filosofiją bei kaip palengvinti gimdymo eigą naudojant Rebozo skaras. Noriu pasidžiaugti mūsų klinikos personalo aukšta ir vis augančia kvalifikacija.

Taip pat skatinu visas nėščiąsias ir gimdančias moteris padėti mums tobulėti kartu. Jei nėštumo metu, gimdymo ar pogimdyviniu laikotarpiu pastebite, kad mūsų klinikai reikėtų pasitempti – drąsiai išsakykite nuomonę akušerėms, gydytojams, skyriaus vadovams ar man dar būnant ligoninėje – mes norime žinoti problemas, kad galėtume jas išspręsti čia ir dabar.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Anonimas

Tik ne klinikose....

Anonimas

Per daug gražiai skamba,vykstant klaikiom reformom....labai gražiai kviečiama atvykti visas ir gimdyti.,,.gal jau mikrochemos pateiktos.....

kažkas naujo

nes prieš devynerius metus atvežiau prieš vidurnaktį seserį su prasidėjusiu gimdymu (prasidėjusio gimdymo faktas buvo patvirtintas ir jūsų klinikoje), ir tada pasakyta, kad važiuokit kur norit nėra vietų.... nors po mūsų atvykusi gimdyvė buvo priimta (kažkaip atsirado jai vietos), nes iš anksto susitarusi su gydytoju ir gydytojas iš namų iškviestas važiavo pas ją.... perlėkėm į Mažylį ir po poros valandų jau turėjom puikų berniuką, iš ten neišvarė... mintys tą naktį vežant gimdančią seserį sukosi kaip pašėlę, persvarstyti teko įvairius variantus ir miestus, jei Kaune iš visur išvarytų...ir per visus tuos metus kai reikėjo gimdyti į Klinikų pusę net nežiūrėjom, po tokios patirties, po tokių humaniškų medikų, kurie naktį su prasidėjusiu gimdymu liepia išvažiuoti iš ligoninės

SUSIJUSIOS NAUJIENOS