Tyrimas: jaunimas valgo įvairesnį maistą, vyresni – sveikesnį | kl.lt

TYRIMAS: JAUNIMAS VALGO ĮVAIRESNĮ MAISTĄ, VYRESNI – SVEIKESNĮ

  • 0

Baltijos šalyse galioja bendra tendencija: jaunimas valgo įvairesnį maistą, o vyresni – sveikesnį, rodo antradienį paskelbti tyrimo rezultatai

Rinkos tyrimų bendrovės TNS LT Baltijos šalyse atliktas pirkimo ir vartojimo įpročių tyrimas rodo: kuo vyresnis asmuo, tuo jo maisto racionas yra siauresnis.

Moterys renkasi sveikesnį maistą, tuo metu vyrai – greitai ir paprastai pagaminamą. Tyrimo duomenimis, moterys dažniau vartoja jogurtą, šviežius vaisius ir daržoves. Vyrai dažniau mėgaujasi įvairiais padažais: majonezu, kečupu, grietine, taip pat mėgsta makaronus, dešreles ir kitą greitai ir lengvai paruošiamą maistą.

Į Lietuvos gyventojų labiausiai vartojamų maisto produktų penketuką patenka duona, aliejus, balta duona, šviežios daržovės ir švieži vaisiai. Latviai labiausiai mėgsta juodą duoną, grietinę, aliejų, šviežias daržoves ir baltą duoną. Estų mėgstamiausių patiekalų penketuką sudaro duona, aliejus, pieno produktai, baltos duonos gaminiai ir sviestas.

Visų trijų valstybių gyventojų racionuose pirmą vietą užima duona. Lietuvoje įvairius duonos gaminius kartą per savaitę vartoja 91 proc. gyventojų. Estijoje duoną valgo 92 proc., Latvijoje – 84 proc. gyventojų.

Lietuviai dažniau nei latviai ir estai vartoja baltą duoną (86 proc.), kečupą (54 proc.), majonezą (50 proc.), Palyginti su kitomis Baltijos šalimis, daugiau lietuvių kartą per savaitę geria arbatą – 89 proc., 22 proc. kakavą ir 11 proc. šaltą arbatą.

Mėgstamiausiu alkoholiniu gėrimu Baltijos šalyse jau kuris laikas išlieka alus. Jį vartoja apie trečdalį šių šalių gyventojų. Antras pagal populiarumą alkoholis Latvijoje ir Lietuvoje yra degtinė, jį kartą per mėnesį vartoja 15 proc. Latvijos gyventojų ir 19 proc. Lietuvos gyventojų. Estijoje už degtinę populiaresnis sidras, jį vartoja 18 proc. estų, Lietuvoje ir Latvijoje šį gėrimą geria atitinkamai 9 ir 5 proc. respondentų. Vyną kartą per mėnesį vartoja 12 proc. lietuvių, 9 proc. estų ir 7 proc. latvių.

Tyrimas buvo atliktas sausio – balandžio mėnesiais, jame dalyvavo 4513 Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojų nuo 15 iki 74 metų amžiaus.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS