Ekonomistai: infliacija artimiausiais mėnesiais gali dar augti | kl.lt

EKONOMISTAI: INFLIACIJA ARTIMIAUSIAIS MĖNESIAIS GALI DAR AUGTI

Balandį metinei infliacijai pasiekus 16,8 proc. ribą, ji per artimiausius mėnesius gali kilti dar labiau, nes infliaciją galinčios sustabdyti recesijos ekonomistai kol kas neprognozuoja.

„Gali būti, kad artimiausiais mėnesiais infliacija dar labiau kils, 20 proc. neturėtų pasiekti, bet tokios galimybės irgi neatmesčiau, tai – ekstremalesnis scenarijus. Porą artimiausių mėnesių yra tas metas, kai kainas galima kelti, nes vartojimas iš inercijos yra didelis, tai infliacijos šuolis galimas“, – BNS sakė banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Pasak jo, antroje metų pusėje kainų augimo tempai turėtų lėtėti, o kitais metais galima net ir defliacija.

„Manau, kad antroje metų pusėje infliacija, kainų augimo greitis turėtų sulėtėti, o kitais metais yra didelė tikimybė, kad turėsime net defliaciją ir net vidutinė metinė infliacija bus gana maža“, – kalbėjo Ž. Mauricas.

Gali būti, kad artimiausiais mėnesiais infliacija dar labiau kils, 20 proc. neturėtų pasiekti, bet tokios galimybės irgi neatmesčiau, tai – ekstremalesnis scenarijus.

SEB ekonomistas Tadas Povilauskas mano, kad įsibėgėjusią infliaciją galėtų sustabdyti tik gili recesija, tačiau ji kol kas neprognozuojama.

„Kai visi tikisi, kad viskas brangs, tai kodėl nedidinti kainų, todėl artimiausius tris mėnesius nereikėtų turėti iliuzijų, kad infliacija staigiai nusileis žemyn“, – sakė T. Povilauskas.

Pasak SEB ekonomisto, tolesnį infliacijos augimą skatina maisto kainų augimas, taip pat neslopstantys prekybininkų ir paslaugų teikėjų lūkesčiai.

„Tokio mėnesinio maisto kainų didėjimo – 5,3 proc. – nebūta nuo nepriklausomybės atkūrimo laikų, tačiau nereikia užmiršti, kad karas vyksta kertinėje maisto produktų gamybos rinkoje – Ukrainoje, todėl pakankamai greitai sureaguojama ir galutinėse mažmeninės prekybos vietose“, – pridūrė ekonomistas.

Tuo metu Ž.Mauricas sako, kad jau dabar pasaulinėse rinkose pamažu stabilizuojasi energetinių išteklių, maisto kainos.

„Naftos, elektros ir gamtinių dujų kainos, lyginant su gruodžiu – pačiu piku – jau stabilizavosi, metalų kainos pasaulinėse rinkose taip pat stabilizuojasi, kai kur yra net ir nemenkas kritimas. Bendrai vertinant maisto produktų kainų indeksą irgi pastebimas stabilizavimasis“, – BNS sakė jis.

Statistikos departamentas pirmadienį paskelbė, kad vidutinė metinė infliacija balandį siekė 9,2 proc., o mėnesio – 1,9 proc. Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 19,3 proc., paslaugų – 10,9 proc., per mėnesį – atitinkamai 2,2 proc. ir 1,1 proc.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

jo

Inflecija augs , nes bus indeksuojamos pencijos , ismokos , algos ir viskas brangs ir nesustabdys jau brangimo , nes pinigai spausdinami .

Reikia valgyti 16,8%, mažiau ir inflecijos, kaip nebūta.

Pensininkas

Mes nenumirsime,vieno kiaušinio iki vakaro uztenka,pavalgai kad nenupirtum ir uztenka. Po jūs sprokite isgamos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS