Sukilus gyventojams biodujų jėgainė Panevėžio rajone turėtų iškilti toliau nuo namų | kl.lt

SUKILUS GYVENTOJAMS BIODUJŲ JĖGAINĖ PANEVĖŽIO RAJONE TURĖTŲ IŠKILTI TOLIAU NUO NAMŲ

Panevėžio rajono Šilagalio bei aplinkinių kaimų gyventojams sukilus prieš gyvenvietėje numatytą statyti biometano dujų jėgainę, projekto vystytojai teigia suradę kitą labiau nuo namų nutolusią vietą – dokumentai pateikti institucijoms, iš kurių laukiama išvadų.

Projektą vystančios „Engertos“ bei maisto atliekų perdirbimo bendrovės „Horeca sprendimai“ vadovas Vytautas Keršys sako, jog institucijų atsakymų dėl naujos vietos tikimasi sulaukti artimiausiu metu.

„Mes lygiagrečiai vertiname alternatyvią vietą, kuri bus palanki tiek mums, tiek Panevėžio rajono savivaldybei, tiek patiems gyventojams. Bandėme surasti konsensusą, radome kitą vietą, ją dabar vertiname aplinkosauginiu ir infrastruktūros požiūriu“, – BNS sakė V. Keršys.

„Lauksime išvadų. Jei jos bus teigiamos, projektas gali būti įgyvendintas ir kitoje vietoje“, – pridūrė jis.

Nauja planuojamos jėgainės vieta numatyta Šilagalio kaimo pakraštyje, labiau nuo gyvenvietės nutolusioje vietoje, prie Panevėžio vakarinio aplinkkelio.

Kaip nurodoma poveikio aplinkai vertinimo (PAV) dokumentuose, jėgainėje per metus numatoma pagaminti 4,4 mln. kubinių metrų biometano dujų, joje būtų deginamos nepavojingos biologiškai skaidžios komunalinės, riebalų, gyvulinės kilmės, vaisių ir daržovių, alkoholio ir kitos atliekos.

Per metus jėgainėje numatoma sutvarkyti iki 60 tūkst. tonų atliekų.

Lauksime išvadų. Jei jos bus teigiamos, projektas gali būti įgyvendintas ir kitoje vietoje.

Pasak Panevėžio rajono vicemero Antano Pociaus, dėl naujos jėgainės vietos susitarta po ilgai trukusių diskusijų tarp Šilagalio bendruomenės bei projekto vystytojų.

Vicemero teigimu, kompromisą įtvirtino balandžio pabaigoje rajono savivaldybės, bendruomenės bei vystytojų pasirašytas bendradarbiavimo susitarimas.

„Kadangi bendruomenė labai aktyviai priešinosi, kad prie gyvenvietės būtų tokia (...) jėgainė, tai po ilgokų derybų ir ginčų buvo sutarta, kad, atsižvelgiant į tai, kad bendruomenė prieštarauja, tai bandyti ieškoti kitos vietos tai jėgainei“, – BNS sakė A. Pocius.

„Iš pradžių buvo kategoriški reikalavimai tiek iš bendruomenės, tiek iš verslo pusės. Mes buvome tarpininkai. Kadangi mes atstovaujame ir žmonėms, tačiau negalime užmiršti ir verslo, tai bandėme ieškoti kompromiso. Ir aš manau, kad pavyko“, – teigė vicemeras.

Gyventojų bendruomenės centro „Šilagalys“ pirmininkas Jonas Adomavičius sako, kad susitarimas dėl naujos jėgainės vietos bendruomenę tenkina.

„Vis tiek gyvenvietė yra arti miesto (Panevėžio – BNS), plečiasi, atsikrausto daug jaunų žmonių ir tikrai nesinori, kad būtų toks perdirbimas“, – BNS sakė J. Adomavičius.

Iš pradžių biometano jėgainę buvo numatyta statyti pačioje Šilagalio gyvenvietėje – keli šimtai metrų nuo artimiausių  namų. Tačiau tokie planai sulaukė tiek Šilagalio, tiek aplinkinių kaimų gyventojų pasipriešinimo.  

Vis dėlto laukiant institucijų išvadų dėl naujos jėgainės vietos, pasak „Engertos“ bei „Horeca sprendimų“ vadovo V. Keršio, projektas pirminėje vietoje kol kas galutinai nestabdomas – jau patvirtinta poveikio aplinkai vertinimo ataskaita, taip pat laukiama atsakymo dėl poveikio visuomenės sveikatai ataskaitos.

„Mes lygiagrečiai į paskutinius klausimus atsakinėjame ir nestabdome kol kas to projekto ir senoje vietoje, bet lygiagrečiai investuojame ir plėtojame ir naują vietą“, – kalbėjo V. Keršys.

„Jeigu sprendimai bus teigiami, be abejo, projektą išvystysime naujoje vietoje. Jeigu kas nors bus negerai su ta nauja vieta, šiuo metu mums institucijos palaimino kaip ir tą seną vietą, tai projektas bus vystomas senoje vietoje“, – pridūrė jis.

Iš pradžių biometano jėgainę buvo numatyta pastatyti iki 2023 metų, į jos statybas ir infrastruktūrą investavus 4 mln. eurų. Tačiau, pasak V. Keršio, dėl užsitęsusių diskusijų su gyventojais jėgainė turėtų pradėti veikti kitų metų pabaigoje, o pabrangus įrangai projekto kaštai padidės maždaug 1 mln. eurų.

Pirmąjį jėgainės statybų etapą numatoma pradėti šių metų rudenį.

Pasak vicemero A. Pociaus, statant jėgainę naujoje vietoje, savivaldybė įsipareigojo įrengti dalį infrastruktūros – atvesti  elektros linijas bei nutiesti kelią. Tam jau pritarė rajono taryba, savivaldybė planuoja skirti iki 110 tūkst. eurų. 

Biometano jėgainės iniciatoriai – ekologiškų degalų skatinimo startuolis „Dvire“, maisto atliekų perdirbimo bendrovė „Horeca sprendimai“, žemės ūkio bendrovė „Šilagalis“, bendrovė „SG dujos“. Jėgainės projekto įgyvendinimui įkurta bendrovė „Engerta“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS