Ar laikyti vairuotojus girtais vos viršijus nulį promilių? | kl.lt

AR LAIKYTI VAIRUOTOJUS GIRTAIS VOS VIRŠIJUS NULĮ PROMILIŲ?

  • 1

Didelį ažiotažą visuomenėje sukėlė Vidaus reikalų ministerijos siūlymas įteisinti nulio promilių alkoholio ribą visiems vairuotojams. Šalies politikai taip pat išsakė savo nuomonę – vieni pritarė gana radikaliai Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pataisai, kiti pabrėžė, esą tokie draudimai nėra logiški ir įvels dar daugiau sumaišties keliuose. Tuo metu šalies premjeras Algirdas Butkevičius prieš Seime užregistruotai pataisai įsigaliojant ragina sulaukti medikų pozicijos. Dabar didžiausias leistinas alkoholio kiekis kraujyje sėdant prie vairo yra 0,4 promilės. Visiškai blaivūs privalo būti tik taksi, motociklų ir keturračių vairuotojai, komercinį transportą vairuojantys asmenys ir vairuotojai, neturintys dvejų metų vairavimo patirties.

Prieš

Eligijus Masiulis, Seimo narys, buvęs susisiekimo ministras:

– Šią pataisą vertinu skeptiškai. Nėra tokios statistikos, kad vairuotojams, sukėlusiems avariją ar patekusiems į eismo įvykį, dažniausiai nustatoma nuo 0 iki 0,4 promilės. Juk dažniausiai avarijas sukelia išties girti asmenys. Priėmus įstatymo pataisą, gali kilti įvairių ginčytinų situacijų, kai dėl 0,3 ar 0,5 promilių užvirs teisminiai procesai. Tai tik apsunkintų padėtį. Iš esmės yra kovojama ne su tais, kuriais reikia – tai yra keliančiaisiais didžiausią pavojų. Kraštutines priemones reikia taikyti recidyvistams, kitaip tariant, nuolat važinėjantiems girtiems. Ir nesvarbu, leidžiama riba bus nulis ar daugiau – kurie pažeidinėjo įstatymus ir sėsdavo prie vairo neblaivūs, tai darys ir toliau. Šiuo atveju kertama per visus, net ir drausmingus vairuotojus, kurie sugeba saikingai vartoti alkoholį. Tokie draudimai yra parodomoji viešųjų ryšių akcijos dalis ir eismo saugesnio nepadarys. Pritarčiau nebent tam, kad nulis promilių privalo likti profesionaliems vairuotojams, kurie vežioja žmones, visuomeninio transporto vairuotojams, taksistams, ir panašiai. Jei toks žmogus sulaikomas prie vairo nors minimaliai neblaivus, tada tikrai visam laikui jam turėtų įsigalioti nulio promilių riba.

Ramūnas Šideikis, Klaipėdos kelių policijos biuro viršininkas:

– Manau, kad įvesti draudimą reikia. Šiuo metu keliuose didelę grėsmę kelia nauja vairuotojų karta, ir tai yra viena priemonių, padėsiančių pasiekti norimą rezultatą, tai yra atgrasyti neblaivius asmenis sėsti prie vairo. Tuomet nelaimingų atsitikimų keliuose sumažės. Žinoma, yra ir kitų prevencijos būdų, pavyzdžiui, eismo dalyvių kultūros keliuose mokymas. Būtent šiuo laikotarpiu, kai avarijų įvyksta itin daug, manau, žmonių gerovei toks draudimas būtų veiksmingas. Galbūt tokiu būdu atsiras didesnis pačių vairuotojų sąmoningumas nerizikuoti ir išgėrus nesėsti prie vairo bei nespėlioti – ar sustabdę policijos pareigūnai nustatys kokį nors girtumo laipsnį, ar ne. Juk jie rizikuoja ne tik savo, bet ir aplinkinių gyvybėmis. Pagal statistiką viena eismo įvykių, kuriuose žūva žmonės, priežasčių – neblaivūs vairuotojai. Bet dar kartą pabrėžiu, svarbiausia yra švietimas. Nuo mažens vaikams reikia skiepyti teisingas gyvenimo normas, kuriomis jie turi vadovautis. Žinoma, kalbant apie promiles, minimali paklaida yra, bet kiekvienas pareigūnas ir tai įvertina. Mitas, kad nuo kefyro galima įpūsti, o tiems, kurie vartoja vaistus, recepto lapeliuose yra nurodyta, galima vairuoti ar ne.

GALERIJA

  • Ramūnas Šideikis
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

as

Kodėl nori.a toleruoti kad girtas ar išgėręs sėdėti prie vairo.išgėręs prie vairo tai zmogzudys

SUSIJUSIOS NAUJIENOS