O. Scholzas: Vokietijos vyriausybė yra už tai, kad ES pradėtų stojimo derybas su Ukraina | kl.lt

O. SCHOLZAS: VOKIETIJOS VYRIAUSYBĖ YRA UŽ TAI, KAD ES PRADĖTŲ STOJIMO DERYBAS SU UKRAINA

Vokietijos vyriausybė yra už tai, kad Europos Sąjunga (ES) pradėtų stojimo derybas su Ukraina. Berlynas pasisako už Europos Komisijos rekomendaciją pradėti derybas ir toliau remti šalį įgyvendinant reikalingas reformas, ketvirtadienį tinkle „X“ pareiškė federalinis kancleris Olafas Scholzas.

Prieš tai jis telefonu kalbėjo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu. Per pokalbį kancleris pabrėžė, kad Ukrainos ateitis yra ES, sakė vyriausybės atstovas Steffenas Hebestreitas.

Rusijos užpulta Ukraina – kaip ir nedidelė jos kaimynė Moldova – šiuo metu laukia sprendimo dėl stojimo derybų pradžios. Europos Komisija prieš dvi savaites pateikė atitinkamą rekomendaciją, tačiau stojimo derybų pradžiai dar turi pritarti ES šalių vyriausybės. Sprendimas turėtų būti priimtas Bendrijos viršūnių susitikime gruodžio 14 ir 15 dienomis.

Ar jis bus teigiamas, šiuo metu nėra aišku. Ukraina dar nėra visiškai įvykdžiusi reikalavimų dėl reformų. Antradienį Kyjive viešėjęs Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charlesas Michelis ir Ukrainai, ir Moldovai užtikrino visišką paramą siekiant greito stojimo derybų starto. Tačiau jis kartu įspėjo, kad tai nėra savaime suprantamas dalykas. V. Zelenskis savo ruožtu pastaruoju metu kelis kartus patvirtino savo šalies pastangas įgyvendinti visas būtinas reformas.

O. Scholzas, anot pranešimo, patikino V. Zelenskį, kad Vokietija tęs paramą Ukrainai ir karinėje srityje, tai glaudžiai derindama su Europos ir tarptautiniais partneriais.

Gairės: vokietija, Ukraina, ES, karas Ukrainoje, stojimo derybos
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS