Po daug metų trukusios diplomatinės įtampos susitiko Turkijos ir Egipto prezidentai | kl.lt

PO DAUG METŲ TRUKUSIOS DIPLOMATINĖS ĮTAMPOS SUSITIKO TURKIJOS IR EGIPTO PREZIDENTAI

Po daug metų trukusios diplomatinės įtampos tarp šalių trečiadienį Kaire susitiko Turkijos ir Egipto prezidentai Recepas Tayyipas Erdoganas ir Abdelas Fattahas al Sisis. „Esu įsitikinęs, kad šis vizitas bus lūžio taškas mūsų santykiuose“, – sakė R. T. Erdoganas bendroje spaudos konferencijoje su A. F. al Sisiu. Šis kalbėjo apie „naują skirsnį“ abiejų šalių santykiuose.

Svarbiausia pokalbių tema buvo karas Gazos Ruože, sakė A. F. al Sisis. R. T. Erdoganas pabrėžė, kad Turkija bendradarbiaus su Egiptu, kad būtų sustabdytas kraujo liejimas. Jis dar kartą paragino skelbti paliaubas Gazos kare ir griežtai sukritikavo Izraelio premjerą Benyaminą Netanyahu. Izraelio atakos Rafoje Gazos Ruožo pietuose esą yra „beprotybė“, kurios negalima leisti.

A. F. al Sisis priėmė R. T. Etdoganą prezidento rūmuose išrikiuodamas karinę garbės sargybą. Jis gyrė bendradarbiavimą su Turkija tiekiant pagalbą palestiniečiams Gazos Ruože. Prezidentas teigė ketinąs R. T. Erdogano kvietimu balandį apsilankyti Turkijoje. Tai buvo pirmasis Turkijos prezidento vizitas Egipte nuo 2012 m.

Politinis ginčas tarp šalių paaštrėjo 2013-aisiais. Tada Turkijos vyriausybė kariuomenės įvykdytą tuometinio islamistų prezidento Mohammedo Morsio nušalinimą Egipte ne kartą pavadino neteisėtu „kariniu perversmu“. Po M. Mursio į valdžią atėjo A. F. al Sisis. Egipto vadovybė savo ruožtu kaltino Turkiją remiant tokias islamistines organizacijas, kaip M. Mursio „Musulmonų brolija“.

Praėjusiais metais Egiptas ir Turkija vėl paskyrė naujus ambasadorius, kai susitarė atnaujinti tarpusavio ryšius.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS