Teroristai ieško naujų žemių: ar viena jų taps Indija? | kl.lt

TERORISTAI IEŠKO NAUJŲ ŽEMIŲ: AR VIENA JŲ TAPS INDIJA?

"Al-Qaeda" Indijoje? Galbūt. Nieko keisto. Visai šalia Pakistanas, laikomas šios teroristinės organizacijos gyvybės lopšiu. Klausimas, ar teroristų ketinimai – pagrįsti? Kita vertus, indams reikėtų sukrusti. Ekstremistai šioje šalyje jau ne sykį sukėlė chaosą.

Priminė apie save

1998 m. rugpjūčio 7 d. "Al-Qaedos" teroristai susprogdino galingus užtaisus prie JAV diplomatinių atstovybių Kenijoje ir Tanzanijoje. Tai buvo pirmas rimtas šios teroristinės organizacijos iššūkis Vakarų pasauliui.

Jau tada "Al-Qaeda" įrodė, kad geba surengti gerai paruoštas koordinuotas atakas kurios tik nori šalies teritorijoje.

Po kelerių metų – 2001 m. rugsėjo 11-ąją – "Al-Qaeda" smogė Jungtinėms Valstijoms. Šios atakos žymėjo naują – kovos su terorizmu erą tarptautinėje sistemoje.

JAV ir Vakarų šalys tik po dešimtmečio kovų išstūmė organizacijos kovotojus ir vadovus iš Afganistano į Pakistaną, likvidavo didžiąją dalį pagrindinių "Al-Qaedos" vadeivų, tarp jų – Osamą bin Ladeną, dažniausiai vadinamą šios organizacijos idėjiniu vadu.

Analitikai mano, kad šiuo metu "Al-Qaeda" kaip organizacija nėra gyvybinga, veikiau galima kalbėti apie atskiras džihadistų kuopeles, kurios pastaruoju metu Artimuosiuose ir Vidurio Rytuose įgyja vis daugiau įtakos.

Jos, žinoma, gali remtis "Al-Qaeda" ideologija, tačiau vargu ar yra glaudžiai susijusios. Faktiniu organizacijos lyderiu po O. bin Ladeno mirties 2010 m. vadinamas Aymanas al Zawahiri neseniai priminė apie save, paskelbdamas, kad "Al-Qaeda" įkurs savo padalinį Indijoje – didžiausioje Pietryčių Azijos valstybėje.

Padalinio pavadinimas – "Jamaat Qaidat al-jihad fi-shibhi al-qarrat al-Hindiya", kitaip sakant, "džihadžiai Indijoje".

"Al- Qaedos" lyderis savo pareiškimą, kaip įprasta, paskelbė vaizdo įraše virtualioje erdvėje. Kai kurie komentatoriai sakė, kad įrašas – kiek per ilgas ir nuobodus – jis truko kone valandą. Kita vertus, privertė suklusti ne tik Indijos, bet ir JAV saugumo ekspertus.

A. al Zawahiri žodžiais, grupuotės padalinys Indijoje kovos už islamo viršenybę ir "kels džihado vėliavą". Drauge jis pakartojo savo ištikimybę Talibano lyderiui mulai Mohammadui Omarui, akivaizdžiai įgeldamas džihadistų judėjimui "Islamo valstybė" (IS), siekiančiai perimti iš "Al-Qaedos" tarptautinio islamistų kovotojų vėliavnešio statusą.

Pasak "Al-Qaedos" vadovo, grupuotės Indijos AQIS įkūrimas yra džiugi žinia musulmonams Birmoje, Bangladeše, Asame, Gudžarate, Ahmedabade ir Kašmyre – esą naujoji grupuotė gelbės šių regionų musulmonus nuo neteisybės ir priespaudos. Tikėtina, kad šis žingsnis yra A. al Zawahiri mėginimas susigrąžinti savo grupuotės žinomumą ir išnaudoti neramumus, vykstančius Kašmyre ir Mianmare.

"Tai darinys, suformuotas skleisti imamo šeicho O. bin Ladeno, tegul Dievas būna jam maloningas, priesakams", – baigė savo pasisakymą A. al Zawahiri, turėdamas omenyje savo pirmtaką.

Iššūkis N.Modi?

Pasak kovos su terorizmu ekspertų, A. al Zawahiri pareiškimas rodo, kad "Al-Qaeda" bando išlaikyti savo dominavimą tarp džihadistų.

Ypač daug nuogąstavimų "Al-Qaedos" vadovybei kelia IS. Šios organizacijos lyderis Abu Bakras al Baghdadi vadina save kalifu ir reikalauja visų pasaulio musulmonų lojalumo. IS grupuotė, sakoma, susipyko su A. al Zawahiri 2013 m. dėl savo plėtros Sirijoje. Čia A.B. al Baghdadi sekėjai vykdė masines egzekucijas ir žudė savo priešus nupjaudami jiems galvas arba nukryžiuodami.

Šiuo metu IS aktyviai veikia kaimyniniame Irake. Prieš islamistus kovoja Irako, Sirijos, kurdų ir Vakarų šalių karinės pajėgos.

"Al-Qaedos" lyderio pranešimas gali būti laikomas ne vien netiesioginiu atkirčiu IS, bet ir iššūkiu Indijos premjerui Narendrai Modi. Šis politikas jau sulaukė kritikos dėl to, kad nepasmerkė kelių antimusulmoniškų incidentų, sustiprindamas nuogąstavimus, kad premjerą palaikantys hinduistų nacionalistai gali pakurstyti religinę nesantaiką Indijoje, kurioje hinduistai sudaro gyventojų daugumą.

A. al Zawahiri pranešime neminima IS arba A.B. al Baghdadi, tačiau atrodo, kad jo siunčiama žinia yra nukreipta prieš IS grupuotės pastangas administruoti Irake ir Sirijoje užgrobtas teritorijas.

IS ėmėsi kurti realią valstybę, ko niekada nemėgino daryti "Al-Qaedos" pagrindiniai lyderiai, tradiciškai mieliau rinkdavęsi regzti sudėtingas atakas prieš taikinius Vakarų šalyse.

"Mano nuomone, raginimas "Al-Qaedai" Indijoje atidaryti savo padalinį – kiek naivus. Tiesa, Indijoje yra džihadistų, tačiau vargu ar galime kalbėti apie kažką panašaus į "Al Qaedą" Indijoje", – komentavo amerikiečių terorizmo ekspertas Peteris Bergenas.

Pasak jo, akivaizdu, kad senstantiems "Al-Qaedos" nariams labiausiai trukdo IS, nes būtent ji, o ne "Al-Qaeda" sugeba pritraukti daugiau radikalių musulmonų į savo gretas.

"Esu tikras, kad A. al Zawahiri paprasčiausiai siekia priminti apie save. Akivaizdu, kad jis jaučiasi išstumtas iš žaidimo. Tačiau, vos pažvelgus į jo vaizdo įrašą, matyti, kad jis nuobodus. Daugiau nei pusę valandos kalba monologu. Pažvelkite, kokius vaizdo įrašus publikuoja IS. Akivaizdu, kad ši organizacija gerokai pranoko "Al-Qaedą" ir teritorijos kontrolės prasme, ir finansiniais ištekliais, ir galia", – aiškino amerikiečių ekspertas. Jis ragino nesureikšminti "Al-Qaedos" lyderio pareiškimų.

Vis dėlto Indijoje gyvena apie 175 mln. musulmonų – ši 15 proc. šalies gyventojų sudaranti konfesinė grupė yra trečia pagal dydį islamo išpažinėjų bendruomenė pasaulyje.
Indija, be to, ne sykį buvo tapusi ekstremistų – daugiausia atkeliavusių iš kaimyninio Pakistano – taikiniu.

2008 m. Indijos didmiestyje Mumbajuje saujelė teroristų surengė didelio masto teroro aktą. Koordinuoti sprogimai nugriaudėjo miesto geležinkelio stotyje, keliose populiariuose tarp vakariečių kavinėse, taip pat viešbutyje "Marriott" ir vietos žydų kultūros centre.

Čia teroristai paėmė įkaitais keliasdešimt žmonių. Tąsyk teroro aktą surengė apie dešimt gerai ginkluotų ir paruoštų išpuoliui kovotojų. Vėliau nustatyta, kad jie į Mumbajų pateko atplaukę laivu iš Pakistano didmiesčio Karačio.

Šis išpuolis neretai vadinamas Indijos Rugsėjo 11-ąja. Nustatyta, kad ekstremistai priklausė organizacijai "Lashkar-e-Taiba". Indijos pareigūnai kėlė versiją, kad ji buvo remiama Pakistano saugumo.

Indijos specialiųjų pajėgų karių ir prabangiuose Mumbajaus viešbučiuose bei žydų kultūros centre užsibarikadavusių teroristų susirėmimas truko 60 val.

2011 m. Mumbajaus pietinėje ir šiaurinėje dalyse sprogo trys galingi užtaisai. Tiesa, šį kartą teroro aktas nebuvo toks didelis. Pasak Indijos pareigūnų, sprogimas nusinešė septyniolikos žmonių gyvybę, dar 113 žmonių buvo sužeista, iš jų 23 – sunkiai.

Užtaisai susprogdinti aukso dirbinių urmo turguje ir rajone, kuriame daug deimantų pardavėjų ir juvelyrų krautuvėlių. Trečioji bomba sprogo toliau į šiaurę esančiame rajone, kur gyvena daugiausia vidurinės klasės atstovai.

Ar reikėtų sunerimti?

Kovos su terorizmu ekspertai sako, kad "Al-Qaedos" vedlio pareiškimo nereikėtų praleisti per ausis. Tačiau drauge jie pastebi, kad nors "Al-Qaeda" regione abipus Afganistano ir Pakistano sienos jaučiasi kaip namie dėl savo ryšių su įtakingais vietos politiniais ir saugumo veikėjais, palyginti su vietos kovotojų grupuotėmis, šis tinklas nereikšmingas pagal kovotojų skaičių ir vietos reikalų išmanymą.

Be to, kaip sako terorizmo ekspertai, "Al-Qaeda" Pietryčių Azijoje neturi gerai išplėtoto tinklo. Paskutiniai aktyvesni "Al-Qaedos" veiksmai Pietryčių Azijos regione fiksuoti prieš daugiau nei du dešimtmečius Filipinuose ir Mianmare, tačiau plataus ar gerai organizuoto ekstremistų tinklo organizacijai čia nepavyko suformuoti.

JAV ir Pakistano žvalgyba tuo metu fiksavo, kad organizacijai pavyko užverbuoti keliasdešimt jaunuolių, tačiau daugiau nieko reikšmingo nenutiko.

Kita vertus, Indijos pareigūnų teigimu, "Al-Qaeda", virtusi regiono teroristine organizacija, kelia grėsmę nacionaliniam Indijos saugumui.

Generolas Ata Hasnainas, buvęs Indijos ginkluotųjų pajėgų vadas Kašmyre, pažymėjo, kad iki IS pasirodymo Irake ir Sirijoje, "Al-Qaeda" niekuomet nereiškė ambicijų plėtoti  veiklos Indijoje ar Pietų Azijoje.

"Al-Qaedos" ideologija, žinoma, įkvėpė nemažą dalį Pakistano grupuočių, tradiciškai priešiškų Indijai, tačiau šios buvo gerai paruoštos ir ginkluotos, todėl "Al-Qaedos" pagalbos joms nereikėjo.

Pirminis "Al-Qaedos" taikinys visuomet buvo Saudo Arabija ir JAV. Vis dėlto, pasak generolo, pastaruoju metu stebimas "Al-Qaedos" suaktyvėjimas Pakistane. Tricia Bacon, Amerikos universiteto Vašingtone profesorė, anksčiau dirbusi kovos su terorizmu padalinyje Valstybės departamente, pažymėjo, kad "Al-Qaeda" tapo Pakistano organizacija, todėl ir organizacijos tikslai kinta.

"Afganistane ir Pakistane "Al-Qaeda" patyrė nemažai nuostolių. Daugelis kovotojų iš čia pasitraukė kovoti į Siriją ir kitus konfliktinius taškus, nes jiems Pakistane nesaugu", – komentavo T.Bacon. Pasak jos, pastaruoju metu "Al Qaedai" teko į savo gretas įtraukti nemažai pakistaniečių ir tai, jos nuomone, formuoja naują organizacijos politiką.

Daugelis "Al-Qaedos" pranešimų ir net kalba, kuria jie transliuojami, mokslininkės nuomone, orientuoti būtent į Indijos ir Pakistano regioną. Indijos pareigūnai įtaria, kad "Al-Qaedos" kovotojai gali būti slapta palaikomi Pakistano saugumo tarnybų (ISI). Indija seniai kaltina Pakistaną buriant ir rengiant islamistus kovotojus.

Husainas Haqqanis, buvęs Pakistano ambasadorius JAV, įspėjo, kad A. al Zawahirio pasisakymas gali būti skirtas radikalams Pakistane suburti. Maža to, jo teigimu, tai gali įkvėpti Pakistano saugumo pareigūnus atverti naują frontą kovoje su Indija.

"Manau, kad kalbėdamas apie Indiją A. al Zawahiris norėjo atkreipti Pakistano džihadžių ir galbūt Pakistano saugumo pareigūnų dėmesį, kad "Al-Qaeda" galėtų tapti sąjungininke kovoje su Indija. Nemanau, kad šis įrašas – svarbus, bet, akivaizdu, jog kalbėdamas apie Indiją "Al-Qaedos" vedlys bando suvilioti kovotojus Pakistane", – komentavo H.Haqqanis.

Vappala Balachandranas, buvęs aukštas Indijos saugumo pareigūnas, teigė, jog puikiausias pavyzdys, kokią grėsmę kelia Pakistane veikiantys islamistai Indijai – Mumbajaus atakos.

Vienas 2008 m. užpuolikų Ajmalas Kasabas po teroro akto buvo sučiuptas. Jis ir išdavė Indijos pareigūnams, kad išpuolį organizavo "Lashkar-e-Taiba" – Pakistane veikianti kovotojų organizacija, kadaise palaikyta ISI.

2010 m. teismas teroristą nuteisė mirties bausme. Islamabadas kaltinimus kategoriškai neigė. Tačiau kaltinimai sukėlė trintį tarp dviejų branduolinį ginklą turinčių regiono šalių.


Vietoj "Al Qaedos" – žudikai iš Europos?

Susitvarkę su "Al Qaeda" Vakarai turi naują galvos skausmą – dar radikalesnius nei "Al Qaeda" smogikai islamistus Sirijoje ir Irake. Maža to, nemažai šių galvažudžių atvyko iš Europos ir Amerikos.

Kovoti su prezidento Basharo al Assado režimu į Siriją iš viso atvyko 12 tūkst. užsienio kovotojų. Iš jų daugiau nei 2 tūkst. – iš Europos šalių ir daugiau nei 100 iš Amerikos, keliasdešimt iš Australijos.

Tokią žinią po Vakarus sukrėtusios amerikiečių žurnalisto James'o Foley viešos egzekucijos paskelbė vienas JAV žvalgybos pareigūnas. Manoma, kad žurnalistą nužudė radikalas iš Didžiosios Britanijos.

Iš vadinamosios Islamo valstybės (IS) kovotojų, kurie šiuo metu kontroliuoja dideles Sirijos ir Irako teritorijos dalis, daugelis yra atvykėliai iš kitų pasaulio šalių. Vakarų šalys sunerimusios, kad islamistai, kovojantys Vidurio Rytuose, gali planuoti išpuolius Vakarų Europoje. Štai, Vokietijos spauda tvirtina, kad Sirijoje ir Irake kovoja mažų mažiausiai 20 buvusių Vokietijos kariuomenės (Bundeswehro) karių.

Iš viso, pasak Vokietijos saugumo, šalies pilietybę turinčių asmenų tarp džihadistų gali būti daugiau nei 400. Vokietijos pareigūnai įspėjo, kad iš šalies kovoti į Siriją ir Iraką išvyksta vis daugiau piliečių. Ypač daug išvyksta radikalių jaunuolių musulmonų, kuriuos "traukia" IS brutalumas.

Vokietijos užsienio ir saugumo politikos formuotojai pirmąsyk nuo Šaltojo karo pabaigos sutiko pasiųsti kurdų kovotojams ginklų. Kurdų pajėgos šiuo metu kaunasi su islamistais šiaurinėje Irako dalyje.

Pavojaus varpais skambina ir Didžiosios Britanijos vyriausybė. Šalyje buvo padidintas teroro aktų pavojaus lygis, sustiprinta sienų kontrolė, o premjeras Davidas Cameronas nurodė teisėsaugai akylai stebėti visus, kurie įtariami sąsajomis su ekstremistais.

Prancūzijos policija sulaikė keliasdešimt jaunų šalies piliečių, kurie, kaip įtariama, ketino vykti kovoti į Siriją ir Iraką. Tarp būsimųjų kovotojų buvo vaikų, kurių amžius – iki 15 metų, taip pat merginų.

"Radikalų iš Europos, kurie vyksta kautis į Siriją ir Iraką, skaičiaus augimas – beprecedentis", – konstatavo Jeanine de Roy van Zuijdewijn, Hagoje esančio tarptautinio kovos su terorizmu centro tyrėja.

Nors, pasak mokslininkės, musulmonai vakariečiai ne pirmąsyk vyksta kautis į kitus pasaulio kraštus, šį kartą užsieniečių antplūdis – rekordinis.

Skaičiuojama, kad IS pajėgos šiuo metu turi 10–20 tūkst. kovotojų. Žvalgyba mano, kad IS kovotojai yra išskaidyti į mažas kuopeles kalbiniu principu.

Pasak Prancūzijos žvalgybos, Sirijoje ir Irake gali kovoti apie 700 šalies piliečių. Asmenų iš Didžiosios Britanijos – 500, o iš Belgijos – apie 350.


Nuotraukoje: šiuo metu faktiniu "Al-Qaedos" vadovu laikomas A. al Zawahiri viešame vaizdo įraše paskelbė, kad organizacija plės savo veiklą Indijoje, tiesa, ekspertai sako, kad toks ketinimas – menkai pagrįstas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

RUSAS

Vargu Kinija leis musulmonam listi i Indija

SUSIJUSIOS NAUJIENOS