Lenkų kinas, garsinantis Europą | kl.lt

LENKŲ KINAS, GARSINANTIS EUROPĄ

  • 0

Lenkų kino institutas, siekdamas populiarinti lenkišką kiną jau antrus metus Kauno kino centre "Romuva", rengia nemokamus Lenkų kino klubo seansus, taip suteikdamas galimybę kauniečiams pamatyti geriausius lenkų režisierių darbus.

Neseniai rodytą filmą "Dainuojanti servetėlė" pratęs filmo "Kino mėgėjas" peržiūra. Tai vienas garsiausių legendinio režisieriaus Krzystofo Kieślowskio filmų.

Fabrike dirbančio Filipo Moszo gyvenime kamera atsiranda siekiant įamžinti dukros vaikystės akimirkas. Nuo kameros atsiradimo šeimoje iki mėgėjiško kino klubo darbe įkūrimo ir tapimo menininku, kine demonstruojančiu viską nepagražinus, kaip yra. Filipas tampa visuomenės veikėju, pastebinčiu neteisybę. Tiesos kaina yra didelė, o panirus į kiną rizikoje atsiduria ir vedybinis gyvenimas.

Režisieriaus K.Kieślowskio filmai – tai filosofinė kelionė į žmogaus dvasinį pasaulį, žmogaus veiksmų moralinio ir etinio poveikio tyrinėjimas. Režisierius, kuris save vadina profesionaliu pesimistu, nepritaria nuomonei, kad jo kūriniai nedviprasmiškai niūrūs. Jis sako: "Tuose filmuose nėra laimingos pabaigos, tačiau jie baigiasi gerai." "Žinau, kad dabar tai labai nemadinga, bet aš tikiu žmonija. Tikiu, kad egzistuoja gėris ir blogis. Taip pat tikiu, kad žmonės nori rinktis gėrį, nors būtent taip kartais ir nesugeba pasielgti", – sako režisierius.

Lenkų kinas turi gilias kino mokyklos ištakas. Lodzės kino mokykla yra viena seniausių ir prestižiškiausių kino mokyklų Europoje, jos absolventai yra garsiausi Lenkijos režisieriai: Andrzejus Waida, K.Kieślowskis, Krzystofas Zanussis.

Lenkų režisieriai, baigę Lodzės kino mokyklą, lengvai įsidarbina Holivude, absolventai yra "Oskarų", Palmės šakelių ir Auksinių liūtų laureatai. "Tai buvo, yra ir bus didelių ambicijų ir užsispyrusių žmonių mokykla", – rašė dar vienas jos absolventas, režisierius Romanas Polanskis.


Kas: LENKŲ KINO KLUBO seansas, filmas "Kino mėgėjas".

Kur: Kauno kino centre "ROMUVA".

Kada: balandžio 27 d. 18 val.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS