Sensacijų laukti neverta | kl.lt

SENSACIJŲ LAUKTI NEVERTA

Šiandien Ženevoje vykstantis JAV ir Rusijos prezidentų susitikimas jau jo išvakarėse pavadintas istoriniu. Ne tik dėl galimybės apslopinti susikaupusį tarpusavio santykių erzelį – šia prasme abiejų šalių istorijoje būta gerokai ryškesnių, ką reiškia vien Johno F. Kennedy ir Nikitos Chruščiovo arba Michailo Gorbačiovo ir Ronaldo Reagano akistatos.

Su šiandieniu susitikimu siejama gerokai daugiau realių vilčių nei su ankstesniais neva neformaliais dešrainius valgančių, apie bičiulystę prieš fotokameras postringaujančių dviejų oponuojančių stovyklų lyderių pasikalbėjimais. Joe Bidenas it koks graikų "dievas iš mašinos" atrodo ir Baltarusijos opozicijai, ir Ukrainai, ir mums, pasmerktiems gyventi nenuspėjamų diktatorių pašonėje.

Tikėtis, kad svetimas prezidentas ištrauks iš liūno visuomenę, į kurį ji pati leidosi įklampinama, – beveik infantilu.

Su ypatingu nerimu šįkart savojo prezidento susitikimą su JAV kolega stebi progresyvioji Rusijos visuomenė. Išbandžiusi visus įmanomus teisėtus dalyvavimo politikoje būdus, praradusi savo lyderius ir aktyvistus ji it koks apiplyšęs Charleso Dickenso herojus tikisi jau net nebe kokio laimingo atsitiktinumo, bet įtakingo geradario, t. y. svetimo prezidento, pagalbos. Viltys labai naivios. Kaip ir Ženevoje atsiradęs grafitis su Aleksejaus Navalno portretu, tarsi turintis priminti J. Bidenui tai, ko nei jis, nei apskritai niekas Vašingtone niekada nepamiršo ir nepamirš.

Tik tikėtis, kad svetimas prezidentas ištrauks iš liūno visuomenę, į kurį ji pati leidosi įklampinama, – beveik infantilu. Ypač turint omenyje, kad Ženevos susitikimo darbotvarkėje yra tokių sunkiasvorių klausimų kaip strateginės ginkluotės apribojimas, diplomatinis karas, kibernetinės atakos, Rusijoje įkalintų šnipinėjimu apkaltintų JAV piliečių likimas. Kita vertus, jau vien J. Bideno pergalė, tapusi demokratijos triumfu, jo paties deklaruojamos vertybės, kurioms aiškiai pritaria ir Kongresas, – visa tai byloja, kad žmogaus teisių klausimai Ženevoje tikrai nebus nustumti į šalį, tik sensacingų pareiškimų, matyt, neišgirsime.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ane?

Kokios ten sensacijos, jeigu Bidenui visos kalbos ir klausimai jau paruošti iš anksto, į jo press konferencija nepakviesti net Fox-o žurnalistai, jau nekalbant apie rusų žurnalistus, kai tuo tarpu į Putino press konferencija buvo akredituoti visi žurnalistai. Apgailėtina , - ir tai "demokratijos švyturys".

ogi

nuspres kaip toliau be erzelio mazinti itampa ir populiacija ja supriesinant ?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS