Liga, kuri vos nepražudė Kauno abiturientės | kl.lt

LIGA, KURI VOS NEPRAŽUDĖ KAUNO ABITURIENTĖS

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Elektrolitų disbalansas. Tai liga, tiksliau, būklė, dėl kurios vos nemirė 19-metė mergina, vienos Kauno gimnazijos abiturientė. Jos gyvybę išgelbėjo Kauno klinikų medikai.

Elektrolitų disbalansas. Tai liga, tiksliau, būklė, dėl kurios vos nemirė 19-metė mergina, vienos Kauno gimnazijos abiturientė. 

Manė, kad kalta pica

Prieš savaitę Monika (vardas pakeistas) laikė trečią abitūros egzaminą. Tikisi, kad išlaikė, nes visus dvylika metų mokslas sekėsi puikiai. Sveikata visą laiką taip pat buvo gera, išskyrus tą gegužės 25-ąją, kai per dieną blogai jautusis mergina vakare nugrimzdo į komą. Tai atsitiko vienos Kauno ligoninės priėmimo skyriuje.

"Tą rytą Monika atsikėlusi pasijuto prastai. Sakė, kad jai silpna, skauda galvą, retkarčiais pykina", – pasakojimą apie paskutinį gegužės sekmadienį anūkę ištikusią ligą pradėjo kartu su sūnaus šeima gyvenanti Monikos močiutė.

Merginos seneliai ir tėvai pamanė, kad mergaitė apsinuodijo maistu. Apkaltino picą, kurios Monika valgė šeštadienį vakare, su draugėmis nusipirkusi viename prekybos centre.
"Daviau Monikai pelynų arbatos ir "Mezym" – virškinimo fermentų, raginau gerti daug vandens. Bet jai negerėjo", – pasakojo močiutė.

Monika net nusipurtė prisiminusi, kaip sunku buvo tą dieną. Sakė, bandė išvemti – visa tąsėsi, žiaukčiojo, bet nieko nepavyko.

Savijauta negerėjo, tad vakarop senelis paliepė kviesti greitąją medicinos pagalbą.

Nustatė kalio stoką

"Kai atvažiavo greitoji medicinos pagalba, pasakiau, kad Monika nevemia, turbūt jau apsinuodijo kraujas, mus nuvežė į ligoninės priėmimo skyrių", – toliau pasakojo merginos močiutė.

Ji lydėjo anūkę į ligoninę ir visą laiką buvo kartu. Matė, kaip Monikai suleido vaistų, prijungė lašinę.

"Mačiau, tai buvo kažkoks fiziologinis skystis, 500 mililitrų", – viską akylai stebėjo močiutė.

Ji sielojosi, anūkės savijauta negerėjo. Vis užeinanti slaugytoja ramino, kad greitai viskas bus gerai. Baigę darbą atvažiavo Monikos tėveliai, o močiutė išvyko namo.

"Lašėjo jau antra vaistų kolba, o Monikai nė kiek nebuvo geriau. Seselė vis įeina, sako, tiriame kraują, dar vis nerandame negalavimo priežasties, – pasakojimą tęsė Monikos mama. – Po kiek laiko atėjusi seselė pranešė, kad rado priežastį – labai trūksta kalio. Sakė, kad sulašinsime, tik reikia po truputį, ir pagerės. Paaiškinau, kad nieko tokio, niekur neskubame."

Ji matė, kaip slaugytoja švirkštu suleido kalio į kabančią kolbą ir kitą dozę – į gulinčią ant stalelio, parengtą ateičiai. Sumažino lašėjimą iki minimumo.

Staiga prarado sąmonę

"Po kiek laiko atėjo gydytoja, klausė Monikos, kaip ši jaučiasi, bet dukra nieko neatsakė. Aš paaiškinau, kad jai blogai, nė kiek negerėja, o daktarė sako: kodėl jūs, mama, kalbate, kodėl pacientė nekalba. Atsakiau, kad jai sunku kalbėti, todėl ir nekalba. Gydytoja paskaičiavo pulsą, paprašė iškišti liežuvį. Matau, kad vaikui blogai, nepagerėjo nei nuo pirmos lašinės, nei nuo tos antros, kuriai dar neįpusėjus į ją buvo sušvirkšta kalio", – nerimavo ligonės mama.

Ją gydytoja paguodė, pažadėjusi, kad vos sulašės vaistai, šeima galės važiuoti namo. Praėjus dar keliolikai minučių ir Monikai pradėjus muistytis, mama paklausė, gal dukra nori į tualetą.
"Ji be žodžių bandė keltis, pakviečiau slaugytoją, kad atjungtų lašinę. Su vyru priėjome Monikai padėti atsikelti. Vos ją kilstelėjome – kūną pradėjo tąsyti konvulsijos, ji suglebo, veido spalva papilkėjo. Vyras išlėkė į koridorių, šaukdamas pagalbos, kad dukra miršta. Atbėgo išsigandusi seselė, kiti medikai supuolė", – dramatiškų akimirkų niekada neužmirš Monikos mama.

Ligonei prijungė deguonį, rašė kardiogramą, pradėjo dirbtinį kvėpavimą. Mama maldavo medikų gelbėti dukrą. 

"Jie daug nekalbėjo, tik pasakė, kad atliks alkoholio ir narkotikų vartojimo testą. Sakau, žinoma, tirkite, darykite ką reikia. Monika kliedėjo, ją gaivino", – pasakojo 19-metės mama.

Tėvus medikai bandė raminti, bet veltui. Jau buvo po vidurnakčio, kai, pamena Monikos mama, iš medikų išgirdo: "Nebelaukite, važiuokite namo, mergaitės būklė labai bloga, vešime į Kauno klinikas."

"Kažką sakė apie elektrolitus, bet visa tai atsimenu jau kaip per miglą", – pridūrė šoką išgyvenusi moteris.

Reanimobiliu į Kauno klinikas

Monika buvo paguldyta į Neurochirurgijos klinikos Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyrių.

"19 metų pacientė stacionarizuota esant sąmonės netekimui, neaiškios kilmės komai. Atlikus galvos smegenų kompiuterinės tomografijos tyrimą, židininių galvos smegenų tankio pakitimų, būdingų ūmiems smegenų kraujotakos sutrikimams, nepastebėta. Atlikus laboratorinius tyrimus, nustatytas elektrolitų balanso sutrikimas (hiponatremija). Kitų priežasčių, galinčių nulemti sąmonės sutrikimą, nerasta", – rašoma Kauno klinikų medicinos dokumentų išraše, pasirašytame gydytojos Astos Stankuvienės.

Kauno klinikose ligonei buvo atlikta daugybė tyrimų, ieškant komos priežasties. Konsultavo toksikologas, endokrinologas, okulistas – nerasta jokių duomenų ne tik apie apsinuodijimą, bet ir jokių kitų nukrypimų nuo normos, išskyrus leukocitozę. Pacientės sveikata, pagal gydytojų įrašus, "traktuotina kaip sunki, pajudinus prasimerkia, bet kontakto nėra". Taip buvo kone dvi paras. Prisidėjo karščiavimas.

Atsibudusi Monika nieko nesuprato, kas vyksta, kur yra, kodėl. Pasakojo jautusis kaip sapne, viską matė kaip per miglą. Eiti buvo sunku, į tualetą su ratukais vežė. Trečiadienį buvo visa kaip apdaužyta, nors jau pati vaikščiojo.

Neurochirurgijos reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje atsibudusią merginą perkėlė į Nefrologijos kliniką.

Koma – lydinti liga

"Klinikose gydytojai Monika labai rūpinosi, darė viską, kas įmanoma: galvos punkcijas, smegenų skystį dėl infekcijos tyrė. Manė, gal insultas, gal auglys. Tik priežastis, kodėl taip nutiko, taip ir liko neaiški. Klausėme gydytojų, gal perkaito saulėje, bet buvo kieme tik 20 minučių. Gal skysčių mažai gėrė? Buvo normalus sveikas vaikas. Nei didelio fizinio krūvio, nei išsekimo, kad trūktų kalio ar natrio", – svarstė Monikos mama ir močiutė, kai visos keturios susėdusios kalbėjomės, praėjus šiai baisiai ligai.

Medicinos dokumentų išraše, kurį Monikos tėvams išdavė Kauno klinikos, pagrindine liga įvardytas elektrolitų ir skysčių balanso sutrikimas. Lydinti liga – koma. Prisiminus, kad priėmimo skyriuje Monikai buvo lašintas kalis, studijuojame medikų duotus dokumentus. 

"Patekimo į stacionarą indikacija: sąmonės sutrikimas po buvusio traukulių epizodo", – rašoma juose.

Nurodomas kalio kiekis – 3,6–3,9 mol/l. Kalio normos ribos – 3,5-5,3 mmol/l.

Monikai skirtas gydymas – infuzoterapija kristaloidų tirpalais, hipokalemijos korekcija, diurezė. Pagal išrašą iš medicininių dokumentų, didesnės, 3 proc. koncentracijos, natrio chlorido nelašinta. Taip gydyta tik Kauno klinikose.

Rasta per mažai natrio

Kauno klinikose atlikus tyrimus Monikos kraujyje kalio rasta 4,6 mmol/l. Nurodoma buvęs natrio kiekis – 122 mmol/l. Natrio normos ribos – 134–148 mmol/l. Taigi, diagnozuota hiponatremija.

Elektrolitų disbalansas susidaro, kai trūksta kurių nors iš jų – kalio, natrio ar kurių kitų.

Monikos močiutė nerimavo: galbūt lašinant kalį, juolab pernelyg staigiai, dėl cheminės reakcijos organizme sumažėjo natrio. Kauno klinikų medikai tai paneigė. Išrašo apie gydymą Kauno klinikinės ligoninės priėmimo skyriuje Monikos močiutei nedavė.

Galbūt komos būtų išvengta, jei ligonei natrio būtų lašinta iš karto? Kauno klinikų gydytojas toksikologas Algirdas Stonys pateisina kolegas: buvo ieškota sudėtingesnių ligų, įtarti kraujotakos sutrikimai smegenyse, kurių padariniai būna labai pavojingi.

"Nuo natrio stokos neigiamai veikiamos smegenys, centrinė nervų sistema. Jei atitinkamos koncentracijos natrio būtų lašinta anksčiau, aišku, būtų buvę geriau, – pripažino prityręs gydytojas A.Stonys. – Tačiau net ir aukščiausio lygio specialistai netikėjo, kad priežastis – tik hipokalemija ir hiponatremija."

Tik atlikus visus tyrimus Kauno klinikų medikams teko pripažinti pastarąją priežastį.

"Ir hipokalemija, ir hiponatremija – visi elektrolitų balanso sutrikimai specifinių klinikinių požymių neturi, tai labai sunku diagnozuoti iš klinikos", – aiškino Kauno klinikų Intensyviosios terapijos ir reanimacijos skyriaus vadovas profesorius Vidas Pilvinis.

Jis akcentavo, kad medikai išvadas daro ne tik iš laboratorinių tyrimų, bet ir iš kitų duomenų: ligonio pasakojimo apie savo sveikatą ir negalavimus, ligos vystymosi ir kitų veiksnių.

"Jei pacientė iškart po ligos laiko egzaminus, vadinasi, nieko ypatingo nebuvo. Reikia rasti priežastį, kas galėjo jos sveikatą sutrikdyti", – situaciją apibendrino profesorius V.Pilvinis.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neurochirurgijos klinikos vadovas profesorius Arimantas Tamašauskas patvirtino, kad komą sukelia ir kalio stoka, ir per didelis ar per mažas natrio kiekis.

"Natrio disbalansas paveikia smegenis ir netenkama sąmonės. Kai kalio per daug, sustoja širdis", – pabrėžė profesorius A.Tamašauskas.

Nori būti gydytoja

Gydytojas A.Stonys patvirtina, kad hiponatremija – retokas reiškinys, nors vos Monikai išvykus namo į Kauno klinikas buvo atvežtas vaikinas iš Prienų rajono. Jį žmonės rado beveik be sąmonės sėdintį ant geležinkelio bėgių.

"Šis pacientas nekalbėjo, neatsakinėjo į klausimus. Įtarus narkotikų vartojimą buvo atlikti testai – nieko nerasta, tik taip pat mažas natrio kiekis. Jo sulašinus vaikinas labai greitai atsistatė", – pasakojo gydytojas toksikologas A.Stonys ir pridūrė, kad 122 mmol/l, kiek buvo Monikos kraujyje, tikrai yra mažai.

Gydytojas aiškino, kad natrio gali pritrūkti gausiai prakaituojant, todėl karštą dieną reikia daug gerti mineralinio, gausaus druskų, vandens. Tokio neturint patarė į vandenį įsiberti truputį paprastos valgomosios druskos. Dėl kalio, kai karšta, juolab esant gamtoje, reikia valgyti bananų, trešnių, vyšnių, vynuogių.

"Man akyse tebestovi ta mergaitė. Kitą dieną, kai buvo sukoreguotas natrio ir kalio kiekis, viskas atsistatė, mergina tapo žvali", – nuoširdžiai Moniką prisimena gydytojas A.Stonys.

Šiandien jis su visa ligonės šeima džiaugiasi, kad mergaitė išgyveno, labai greitai pasveiko ir jaučiasi gerai. Prieiname prie išvados: gyvybė labai trapi, o Monika – laimės kūdikis.

Vos grįžusi iš ligoninės ši turėjo skubėti į savąją gimnaziją – kitą dieną skambutis abiturientams skambėjo paskutinį kartą. Monika apsivilko uniformą ir lyg niekur nieko iš pat ryto išėjo į mokyklą, nenorėjo būti namuose tokią dieną, kokia būna tik kartą gyvenime, nors jautėsi lyg sumušta.

Monika svajoja tapti gydytoja. Pabuvusi medikų paciente savo svajonės neišsigando.

Apie kalį ir natrį

Kalio koncentracijos kraujo serume padidėjimas (hiperkalemija) virš rekomenduojamo dydžio – 5,3 mmol/l, yra sunki būklė, kurią sukelia sutrikusi elektrolitų pusiausvyra. Kalio koncentracija, viršijanti 7,0 mmol/l, yra pavojinga gyvybei – gali sustoti širdis.

Per parą kalio kiekis serume svyruoja: mažiausia koncentracija būna apie 22 val., didžiausia – 8 val.

Natrio koncentracijai kraujo serume sumažėjus žemiau rekomenduojamos ribos (134 mmol/l), išsivysto hiponatremija. Tai dažnesnė būklė negu hipernatremija.

Hiponatremija gali išsivystyti dėl vandens sulaikymo organizme, kai per daug geriama arba sulašinama į veną per daug skysčių, dėl klinikinių būklių (pneumonijos, pilvo traumos, žarnyno ar plaučių vėžio), diuretikų vartojimo. Hiponatremija su edema išsivysto esant širdies veiklos nepakankamumui: širdis nepajėgia palaikyti reikiamos kraujo ir neląstelinio skysčio reguliacijos.
Šaltinis: "Sorpo medicinos tyrimai."

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

DINARA

Visi kalbame apie gydytojus, apie jų ligonius.Nuolat stebiu jų darbą .Pagrindinis dėmesys skiriamas rašymui, o žmogui? Buvo atvejų, kad nebuvo laiko net spaudimo pamatuoti.O kai sirgo brolis nepagydoma liga...Jo palatos durys buvo prieš seselių kambarį, o koridoriuje už stalo sėdėjo seselės.Buvau šokiruota.Seselės garsiai kalbėjo, juokėsi...Jokios ramybės. O ten gulėjo žmonės, kurių likimas jau buvo nuspręstas... Kokie vaistai skiriami tokiems ligoniams.? Perskaičiau instrukcijas...visi tik slopina, ramina,migdo... O kaip gulėjo kai kurie žmonės...tokio vaizdo niekada nepamiršiu. Buvo labai skaudu tokius žmones matyti.Džiaugiuosi,kad brolis medikams pasakė viską, ką galvoja apie juos.Davėte Hipokrato priesaiką- būkite tikrais medikais...ir nesakykite, kad "Mano darbo laikas baigiasi už 15 min.ir turiu dar....'Man nereikia jūsų darbotvarkės. Kol su ja supažindinote, būtumėte pasakęs tyrimo atsakymą... AŠ PAJUTAU JUMS TIK DIDELĮ GAILESTĮ...

būkit budrūs 2

nepalikit vaikų gydytojų priežiūrai,gydykit patys,ypač jei pamatėt kad leidžia kalį -ieškokit advokato.Pgirtini močiučių sugebėjimai atpažinti "kažkokį fiziologinį" skiedinį. sekundometru matuokit kokiu greičiu leidžia medikamentus,žiūrėkit kad medikai po skyrių ne vaikščiotų 0 bėgiotų,priešingu atveju galima įtarti visišką abejingumą pacientams,prie jūsiškio reikalaukit kad pasodintų atskirą slaugytoją. nepamirškit paminėt kad esat mokesčių mokėtojai ir jei ką žinot kaip kreiptis į žiniasklaidą.Sėkmingo darbo medikams

m,jnbkh

galima pasirinkti kur vaziuoti. e nesirenkama, veza i a, kur pagal teritorija prklauso
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS