Istorikas V. Savukynas 1918 metus vadina didžiuoju stebuklu | kl.lt

ISTORIKAS V. SAVUKYNAS 1918 METUS VADINA DIDŽIUOJU STEBUKLU

  • 0

Vasario 16 d. 16.40 val. LRT TELEVIZIJOS eteryje žiūrovai išvys pirmąją dalį iš dokumentinių filmų ciklo „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“. Pirmoji serija skirta Antanui Smetonai.

„Tai – vaidybinė dokumentika. Lietuvoje šio žanro per mažai kuriama, tačiau pasaulyje tai – vienas populiariausių žanrų“, – tikina vienas idėjos sumanytojų Rolandas Skaisgiris.

Pirmajai serijai scenarijų rašęs istorikas, LRT žurnalistas Virginijus Savukynas sako, kad tokio žanro scenarijus  – sudėtingiausias.

„Jeigu rašai vaidybinio serialo scenarijų, reikia meilės istorijos – yra, reikia, kad herojus numirtų – miršta. O čia turi būti tikra istorija ir tikri faktai ir turi būti taip, o ne kitaip. Reikia daug įsigilinti, daug perskaityti ir išryškinti tam tikrą liniją“, – tvirtina V. Savukynas.

Jo teigimu, istorijos vadovėliai – naudingi, tačiau plačiajai visuomenei ne mažiau reikalingi ir tokie filmai primenantys ar supažindinantys su nežinomais faktais.

„1918 metai – didysis stebuklas, nes buvo net ne 10, o 10 tūkstančių priežasčių dėl ko Lietuvos valstybės neturėtų būti ir buvo tik viena galimybė, kuria lietuviai pasinaudojo ir sukūrė valstybę. Ta tarpukario Lietuva buvo pagrindas mums jau kovojant dėl savo laisvės 1990 metais, jei ne ta Lietuva, neaišku, kur šiandien būtume“, – sako pirmosios  „Žmonės, kurie sukūrė Lietuvą“ serijos scenarijaus autorius.

Šiuo metu sukurti 8 filmai, kuriuos matys LRT TELEVIZIJOS žiūrovai.

Plačiau – laidos „Labas rytas, Lietuva“ pokalbyje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS