Gyvenimiški vadovėliai | kl.lt

GYVENIMIŠKI VADOVĖLIAI

Kad ir kiek orai primintų vasaros vidurį, gramdome jos gėrybių puodo dugną. Ne vien kardeliai, bet ir mintys šaukte šaukia: jau rugsėjis! Tik į mokyklas jis, kaip kelininkams sniegas, ateina netikėtai...

Pedagogai ūžia: naujaisiais mokslo metais mokyti teks pagal atnaujintas programas, o vadovėlių nėra. Ir nebus, tiksliau, bus rugsėjo pabaigoje ar net vėliau. Mokyti, kaip teigia švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas, įmanoma ir be vadovėlių. Esą ugdymo turinys stipriai nesikeičia, „nėra, kad dabar mokysime kažkokios kitos matematikos, negu mokėme iki šiol, ar pasikeičia mūsų istorija iš esmės“.

Šia prasme esame išties laimingi – į mūsų istorijos vadovėlius niekas nesikėsina. O štai Rusijoje einama gerai pramintu smegenų plovimo keliu. Prieš aštuonerius metus vaikams buvo įbrukti perrašyti istorijos vadovėliai, iš kurio jie sužinojo, kad... Jeruzalę pastatė rusai. Pasikėsinus į Dievo tiesas, keisti žmonių sukurtą istoriją – juokų darbas.

Biblijos tyrinėtojas iš Rusijos Andrejus Desnickis nuo religijos persimetė į politiką. Atrado, kad Lietuva, Latvija ir Estija nebuvo okupuotos, Raudonoji armija atnešė mums laisvės, o Krymas turi priklausyti Rusijai... Vilniaus universitetas, kuriame profesorius iki šiol dėstė rusų kalbą, tik dabar apsižiūrėjo ir nusprendė nutraukti sutartį su juo. Tiesa, šiam dievagojantis, esą požiūris jau pasikeitė.

Didžiausi svertai pažinti istoriją ir suvokti dabarties įvykius išties yra ne vadovėliuose, o mokytojo rankose.

Pradėjęs karą Ukrainoje V. Putinas pareiškė, kad naujų istorijos vadovėlių kūrimas yra nacionalinės svarbos klausimas. Rusijos diktatoriaus užsakymas žaibiškai įvykdytas – juodieji metraštininkai perrašė 50-ies pastarųjų metų istoriją, vadovėlis gimė per penkis mėnesius. Nuo rugsėjo pirmosios rusų moksleiviai pagal juos bus mokomi Kremliaus propagandos linijos.

Tačiau didžiausi svertai pažinti istoriją ir suvokti dabarties įvykius išties yra ne vadovėliuose, o mokytojo rankose. Istorijos mokytojai turi ypatingą atsakomybę žinių atžvilgiu. Visų laikų ir tautų patirtis rodo, kad net nuožmiausiams režimams valdant buvo ir yra tiesai įsipareigojusių žmonių. Kol tokių bus, jokiuose vadovėliuose nežiojės spragos.

Gairės: istorija, mokslo metai, atnaujinti vadovėliai, Rusija, propaganda, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS